Een lange rentevaste periode? Hier moet je rekening mee houden

Door de lage rentes van nu kiezen steeds meer mensen voor een lange rentevaste periode van 20 of 30 jaar. Zij willen de lage rente natuurlijk zo lang mogelijk vastzetten. Het biedt hen de zekerheid om lang te kunnen profiteren van de rente van dit moment, ongeacht de renteontwikkeling. Maar is dit wel verstandig?

Wanneer jij ook een lange rentevaste periode overweegt, is het goed om na te denken over de volgende keuzes:

Kosten tegenover zekerheid

Hoewel de renteverschillen tussen de periodes kleiner zijn geworden, is een lange rentevaste periode toch nog duurder. Vraag jezelf dus af of deze extra kosten opwegen tegen de zekerheid van een lange periode. Zeker wanneer je de hypotheek daarna aflost.

Gaat de rente stijgen of dalen?

Wanneer de rente in de toekomst gaat stijgen, zit je met jouw lage rente goed. Daar tegenover staat wel dat je duurder uit bent, wanneer de rente toch nog verder daalt. Wanneer je dan alsnog je hypotheek wilt oversluiten om te profiteren van de nog lagere rente, maak je kans op een boeterente.

Denk na over de toekomst

Het spreekt misschien voor zich, maar toch goed om over na te denken. Wanneer je toekomstplannen hebt om te verhuizen, is het belangrijk om na te gaan of de voorwaarden het “meenemen” van je rentepercentage faciliteren.

NHG-hypotheek

Er zit een bovengrens aan de koopsom waarvan je een NHG-hypotheek kunt afsluiten. Deze is de laatste jaren verlaagd en is nu gekoppeld aan de huizenprijs. Wanneer je in de toekomst een duurdere woning wilt kopen, kan het zijn dat je geen NHG-hypotheek meer kunt afsluiten.

Wil jij weten of een lange rentevaste periode voor jouw situatie geschikt is? Kom dan snel langs bij een Freek bij jou in de buurt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 15 januari 2020

Situatie

  • Algemeen , Eerste woning

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.