Afbouwen hypotheekrenteaftrek: wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 versneld afgebouwd. Dat staat in het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De aftrek wordt in vier stappen van 3 procent beperkt tot het laagste belastingtarief. Dat tarief is nu 37 procent.

Voor wie heeft de wijziging financiële gevolgen?

Het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek kan mensen met een inkomen vanaf 68.000 euro honderden euro’s per jaar schelen. Daar staat een voordeel door het verlagen van de inkomstenbelasting met ook honderden euro’s tegenover. Ook wordt de flinke lastenverhoging voor huizenbezitters gecompenseerd door het eigenwoningforfait – een heffing voor woningbezitters die is gebaseerd op de WOZ-waarde – te verlagen.

Hoe wordt de afbouw van de hypotheekrenteaftrek uitgevoerd?

De hypotheekrenteaftrek wordt sinds januari 2014 elk jaar met 0,5 procentpunt afgebouwd. Daardoor is de maximale aftrek intussen gedaald van 52 procent naar 50 procent. Die daling wordt nu dus versneld doorgezet. Gaat de versnelde afbouw in per 1 januari 2020, dan wordt het streeftarief van 37 procent bereikt in 2023.

  • 2018: verlaging met 0,5 procentpunt tot 49,5 procent
  • 2019: verlaging met 0,5 tot 49 procent
  • 2020: verlaging met 3 tot 46 procent
  • 2021: verlaging met 3 tot 43 procent
  • 2022: verlaging met 3 tot 40 procent
  • 2023: verlaging met 3 tot 37 procent

Hypotheekadvies? Maak een afspraak met Freek

Benieuwd of de plannen van het nieuwe kabinet invloed hebben op jouw hypotheek? Neem dan contact op met Freek Hypotheek bij jou in de buurt Want Freek zorgt voor je hypotheek, de hele looptijd lang.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 6 oktober 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!