Dit moet je weten over de aflossingsvrije hypotheek

Veel mensen denken dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer is toegestaan. Uit de praktijk blijken veel misvattingen over deze hypotheekvorm. Een aflossingsvrije hypotheek is de hypotheekvorm met de laagste maandlasten. Zoals de naam al doet vermoeden, los je bij hierbij contractueel niets af. Wanneer is het slim om deze hypotheekvorm te kiezen? En waar moet je rekening mee houden? Wij leggen het uit!  

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks rente, ben je niet verplicht maandelijks of jaarlijks af te lossen en betaal je de hele leensom aan het einde van de looptijd terug.  Vanwege de lage lasten en de rente-aftrek, werd de aflossingsvrije hypotheek lange tijd vaak onderdeel van het advies, totdat de regels rondom deze hypotheekvorm veranderde per 1 januari 2013.

Wat is er veranderd sinds 2013?

Per 2013 is er een contractuele aflossingsverplichting van toepassing op leningen die zijn aangegaan voor de fiscale eigen woning om in aanmerking te komen voor rente-aftrek.

Voor startersgeldt die aflosverplichting voor de gehele lening. Voor geldnemers die al een hypothecaire lening hadden voor 2013, geldt de verplichting in beginsel alleen voor het geld wat zij bijlenen voor een verbouwing, een verhoging bij verhuizing of uitkopen van de partner.

Daarnaast geldt altijd een maximaal aflossingsvrij deel van 50% van de marktwaarde van je (nieuwe) huis. Het deel boven 50% marktwaarde moet altijd afgelost worden. Dit is geen fiscale regel, maar een regel die in 2011 in de gedragscode hypothecair financiers werd vastgelegd.

Het is mogelijk een aflosvrij deel op te nemen zonder dat er recht is op rente-aftrek. Je kunt dus vrijwillig afzien van de verplichte aflossing en daarmee ook afzien van rente-aftrek. In klantspecifieke situaties is dit mogelijk en kan dit ook een passend advies zijn.

Hoe zit het met fiscaal overgangsrecht?

Als je fiscaal overgangsrecht hebt op je aflossingsvrije hypotheek uit 2012 of eerder, dan heb je het recht om het aflosvrije in beginsel in stand te houden – dus mét rente-aftrek als je verhuist of de partner uitkoopt bij een relatiebreuk.

Mogen starters een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

Dat mag, alhoewel veelal wordt gedacht dat het (fiscaal) niet is toegestaan. Indien starters niet financieren met NHG, kan tot 50% marktwaarde aflossingsvrij worden geleend.  Ze kunnen de rente van het aflossingsvrije deel niet aftrekken, maar hoeven over dit deel ook niets af te lossen.  Ook hier is maatwerk vereist – mede omdat een niet aftrekbaar leningdeel de leencapciteit verlaagt.

Wat is het risico van een aflossingsvrije hypotheek?

Je moet er rekening mee houden dat je de lening aan het einde van de looptijd in één keer terug moet betalen. Dit kan door tijdens de looptijd zelf te sparen, het vernieuwen/verlengen van het contract of door woning te verkopen. Is de opbrengst van je huis lager dan de lening, moet je de lening op een andere manier terugbetalen.

Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Je betaalt geen aflossing, dus hebt lage maandlasten. Daarbij mag je tussendoor boetevrije aflossen. En tot slot blijven het maandbedrag en je schuld hetzelfde gedurende de looptijd van je lening.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 21 augustus 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.