Ga je scheiden en wil je je woning behouden?

Jij en je ex-partner hebben een koophuis en besluiten om uit elkaar te gaan. Dat is al vervelend genoeg, maar als je samen een koophuis hebt, moet er ook veel geregeld worden rondom jullie hypotheek. Gaan jullie het huis verkopen of wil je in het huis blijven wonen en je ex-partner uitkopen? En zo ja, waar moet je dan rekening mee houden? Freek zet het voor je op een rij.

Huis na scheiding op 1 naam

Waar moet je op letten als je na de scheiding de hypotheek wil behouden?

1. Je partner uitkopen

Omdat jullie beide eigenaar van het huis zijn, moet je het eigendomsdeel van je ex-partner overkopen. Dit bestaat in grote lijnen uit twee stappen, maar is een tijdrovend en complex proces:
            – De huidige hypotheek moet worden aangepast en/of omgezet;
            – De vertrekkende partner moet van de hypotheekakte worden afgehaald (ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid).

2. Overbedeling/ onderverdeling

Bij het uitkopen van je ex-partner wordt de waarde woning – de openstaande hypotheekschuld – tussen jullie beide verdeeld. Hieruit kan zowel een overwaarde als een onderwaarde komen. Indien er sprake is van overwaarde betaal je naar rato van eigendom dit bedrag aan je ex-partner. Dit kan zowel uit eigen middelen als door het verhogen van de hypotheek. Is er juist sprake van onderwaarde? Dan moet je ex-partner jou naar rato van eigendom een vergoeding betalen.

3. Je inkomen

Om de hypotheek alleen op jouw naam te zetten, moet je wel voldoende inkomen hebben om de (nieuwe) hypotheek en bijbehorende lasten alleen te kunnen betalen. Hierbij gelden vaak andere normen dan toen je de hypotheek afsloot.

4. De maandlasten

Wat worden je maandlasten en zijn ze ook betaalbaar? Freek zet jouw financiële situatie graag op een rijtje, zodat je precies weet wat je maandelijkse lasten worden.

5. Akte van verdeling en hypotheekakte

Bij de notaris moet een akte van verdeling worden opgesteld. Hierin staat hoe het huis en de (hypotheek)schuld verdeeld gaan worden. Daarnaast zal je ex-partner (na akkoord van de geldverstrekker) van de hypotheekakte worden geschrapt. Doe je dit niet, dan blijft je ex-partner ook verantwoordelijk voor het aflossen van de hypotheek en rente.

Wat de kosten van het ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid zijn, verschilt per situatie. Meer weten? Maak een afspraak met Freek Hypotheek!

Huis na scheiding verkopen

Jullie kunnen er ook voor kiezen om het huis te verkopen. Als er overwaarde is, krijg je te maken met de eigenwoningreserve. Koop je binnen drie jaar een nieuw huis? Dan moet je de overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen om je volledige hypotheekrenteaftrek te houden. Verkopen jullie de woning met verlies, dan houden jullie beide een restschuld over. 

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij een Freek kantoor bij jouw in de buurt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 28 februari 2019

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.