Heb ik te veel boeterente betaald bij oversluiten hypotheek?

Door de lage hypotheekrente zijn er veel huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten. Zo profiteren zij ook van de lagere rente. In 2016 ging het om zo’n 50.000 hypotheken. Er moet dan wel een boeterente betaald worden. Dit is de vergoeding die je als huiseigenaar betaalt aan jouw hypotheekverstrekker voor misgelopen inkomsten. Nu blijkt dat veel mensen vorig jaar een te hoge boeterente hebben betaald. Jij ook?

Samengevat: wat is er nu afgesproken?

  • Heb je boeterente betaald voor het oversluiten van je hypotheek na 14 juli 2016? Dan wordt de boete herberekend en krijg je mogelijk een compensatie. Je krijgt dit dan automatisch.
  • Heb je een boeterente betaald voor het oversluiten van je hypotheek voor die datum of voor rentemiddeling? Dan heb je (nog) geen recht op compensatie.

Lees hieronder verder over waarom de regels zijn veranderd en wat dit voor jou betekent. Als je advies wilt over jouw hypotheek, bijvoorbeeld over oversluiten of rentemiddeling, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Freek.

Hoe wordt de boeterente vastgesteld?

De hoogte van deze boete hangt van meerdere factoren af. Zoals de hoogte van het bedrag dat je vervroegd aflost en de resterende rentevaste periode. In de voorwaarden van je hypotheek lees je de precieze methode die voor jouw hypotheek wordt gebruikt. De kans is echter groot dat de bank waar jouw hypotheek is ondergebracht de methode moet herzien.

Waarom werd een te hoge boeterente gevraagd?

Een bank of verzekeraar mag niet meer geld vragen dan het financieel nadeel dat ze lijden. Dat staat in de Europese hypotheekrichtlijn met de naam Mortgage Credit Directive. Deze richtlijn is op 14 juli 2016 ingegaan. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzocht bij tien aanbieders hoe zij de boeterente berekenen. Deze banken en verzekeraars gebruiken in de meeste gevallen een rekenmethode in het voordeel van zichzelf. Hierdoor betaalden veel consumenten te veel boeterente.

Nieuwe richtlijnen voor berekenen boeterente

De AFM presenteerde in maart 2017 nieuwe richtlijnen hoe hypotheekverstrekkers de boeterente eerlijker moeten berekenen. De AFM wil dat alle hypotheekaanbieders \de nieuwe rekenregels toepassen met terugwerkende kracht. Dus als je de afgelopen acht maanden je hypotheek vervroegd hebt afgelost en overgesloten, dan moet jouw bank of verzekeraar de boeterente opnieuw berekenen via de nieuwe AFM-regels.

Moet je zelf in actie komen?

Nee, je hoeft niet in actie te komen. Want als je te veel betaalde, dan krijg je automatisch dat geld terug. De meeste aanbieders hebben al aangegeven snel van start te gaan met de herberekeningen. Zo wil ING alle klanten eind december 2017 van een herberekening voorzien.

Geen compensatie bij rentemiddeling

Als je boeterente hebt betaald bij rentemiddeling, heb je geen recht op compensatie. De AFM gaat hier komend jaar specifiek naar kijken. Als uit aanvullend onderzoek blijkt dat hier ook rekenfouten zijn gemaakt, dan zullen ook hier de regels waarschijnlijk wijzigen.

En wat als je jouw hypotheek vóór 14 juli 2016 hebt overgesloten?

Huizenbezitters die vóór 14 juli 2016 hun hypotheek hebben overgesloten hebben ook pech. De nieuwe regels waren nog niet ingevoerd. Verschillende partijen zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat iedereen recht heeft op een herberekening van de boeterente. Banken hebben echter al aangegeven dat zij niet van plan zijn ook deze klanten te compenseren.

Wat kan Freek voor jou betekenen?

Zoals gezegd hoef je niks te doen. Als je recht hebt op compensatie krijg je het vanzelf. Toch begrijpt Freek dat dit vragen op kan roepen. Daarvoor staan wij natuurlijk voor je klaar. Natuurlijk houden wij ook alle ontwikkelingen in de gaten. En we houden jou op de hoogte. Want Freek zorgt voor je hypotheek!

freekhypotheek.nl/…/bijpraten-met-freek-over-rentemiddeling-of-oversluiten

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 21 maart 2017

Situatie

  • Algemeen

Benieuwd wat Freek voor jou kan betekenen?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.