Hogere WOZ-waarde: lagere hypotheekrente

Een hogere WOZ-waarde betekent in veel gevallen een lagere hypotheekrente. Freek legt uit hoe dat zit en wat je moet doen om er gebruik van te maken.

De WOZ-waarde

WOZ staat voor ‘waardering onroerende zaken’. De WOZ-waarde is de waarde van een woning en wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Zo gebruikt de gemeente de WOZ-waarde om de onroerendezaakbelasting te bepalen. De Belastingdienst gebruikt het voor het bepalen van de inkomstenbelasting; het eigenwoningforfait.

De WOZ-waarde van je woning

De gemeente bepaalt elk jaar de WOZ-waarde van je woning. Zij gaat daarbij uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar; de waardepeildatum. Hiervoor kijkt een taxateur onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Diegene bezoekt ook een of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Of panden die in een steekproef geselecteerd zijn. Elk jaar ontvang je als het goed is de WOZ-beschikking van je woning waarin de WOZ-waarde staat. WOZ-waardes kan je ook raadplegen via het openbare register WOZ Waardeloket.

Samenhang

Wat hebben de WOZ-waarde en je hyptheekrente met elkaar te maken? Alles! Want voor het bepalen van je hypotheekrente kijkt je geldverstrekker naar de verhouding tussen de waarde van je woning en de hoogte van de hypotheek. Hoe hoger de waarde van je huis is, hoe minder risico de hypotheekverstrekker loopt. En een lager risico resulteert meestal in een lagere hypotheekrente.

Hogere WOZ-waarde: lagere hypotheekrente

Dat betekent dus ook dat als de WOZ-waarde van je huis hoger wordt, je mogelijk recht hebt op een lagere hypotheekrente. Door het tekort aan woningen is de WOZ-waarde dit jaar landelijk met gemiddeld negen procent gestegen. Grote kans dus, dat dat ook voor jouw huis geldt. Sommige geldverstrekkers verlagen de hypotheekrente automatisch, maar veel doen dat ook niet. Neem dan dus zelf het initiatief. Twijfel je? Neem contact op met jouw Freek-vestiging.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 21 maart 2022

Situatie

  • Algemeen

Weten of jouw hypotheekrente omlaag kan?

Freek kijkt graag met je mee.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!