Huizenprijzen stijgen, maar rente is nog steeds laag

Het woningaanbod neemt af en de huizenprijzen stijgen. Toch zien we de koop van een woning nog steeds zitten. Dit meldt de Vereniging Eigen Huis. Maandelijks onderzoekt deze vereniging het vertrouwen op de woningmarkt.

Kopen blijft aantrekkelijk door lage hypotheekrente

Door het schaarse woningaanbod en een groeiend aantal woningzoekenden, gaan huizenprijzen omhoog. Omdat de hypotheekrente nog steeds uitzonderlijk laag is, blijft het kopen van een huis toch aantrekkelijk. Dit blijkt ook, want de hoge huizenprijzen schrikken potentiële kopers nog niet af. De stijgende prijzen geven juist extra vertrouwen dat een eigen huis een goede investering is. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking verwacht dat de huizenprijzen in de komende 12 maanden verder zullen stijgen.

Hoge huizenprijzen: veel woningen verkocht boven de vraagprijs

Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het tweede kwartaal 2017 stonden er 35% minder woningen te koop dan een jaar geleden. De prijs voor een gemiddelde woning komt in het tweede kwartaal uit op 323.000 euro. Dat is een stijging van 7,1% ten opzichte van vorig jaar. Ruim 14% van de woningen wordt voor de vraagprijs verkocht Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt, is in het tweede kwartaal toegenomen tot 22,5%.

Huren of kopen?

Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat nog steeds de meeste Nederlanders de voorkeur geven aan kopen boven huren. Weet u of voor u kopen ook verstandiger en voordeliger is? De adviseurs van Freek Hypotheek adviseren je graag.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 14 juli 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies over je hypotheek?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging van Freek bij jou in de buurt.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!