Intrekken bij partner met koophuis

Jij en je partner hebben besloten om samen te gaan wonen. Dan kun je natuurlijk samen een nieuw huis zoeken, maar je kunt ook intrekken bij je partner met een koophuis. Hoe zit dat dan met de hypotheek? Van wie is een huis als je er wel samenwoont, maar jij niet de koper bent? Freek legt het uit.

Wil jij binnenkort intrekken bij je partner met een koophuis en wil je direct weten wat dan verstandig is wat betreft de hypotheek? Freek adviseert je graag!

Inschrijven op adres partner

Eigenlijk is het best logisch: als je je alleen inschrijft op het adres van je partner en verder niets regelt, dan blijven het huis en de hypotheek op naam van jouw partner. Ook als je gaat trouwen, is het huis niet automatisch van jou. Dit komt omdat je niet meer standaard in gemeenschap van goederen trouwt, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Als je partner overlijdt en er is geen testament met aangewezen erfgenamen, kan jij geen aanspraak maken op het huis. In dat geval worden zijn/haar kind(eren) – als je partner die heeft – eigenaar van het huis.

Mede-eigenaar huis worden

Wil je wel dat het huis en de hypotheek van jullie allebei zijn? Dan kun je twee dingen doen:

  • Een geregistreerd partnerschap of huwelijk in gemeenschap van goederen aangaan.
  • Het eigendom van de woning en de hypotheek omzetten naar jullie beiden. Op die manier koop je feitelijk een deel (bijvoorbeeld 50%) van de woning en ben je ook verplicht tot het betalen van hypotheeklasten en overdrachtsbelasting. Laat je hierbij altijd goed adviseren door een specialist zoals Freek Hypotheek!

Wel of niet meebetalen aan woonlasten

Als jij en je partner ervoor kiezen dat jij geen mede-eigenaar wordt van het huis, maar je wel bij hem/haar intrekt, is het verstandig goed na te denken over of en hoeveel jij gaat meebetalen aan de woonlasten. Als je geen eigenaar bent, heb je na het beëindigen van de relatie namelijk geen recht op de woning of waardestijging van de woning. Ook niet als je wel aan de woonlasten hebt meebetaald.

Investeren in koophuis van je partner

Wat wél mogelijk is? Afspraken maken over een investering in de woning van de ander. Stel dat jij een erfenis gebruikt voor de verbouwing van de keuken in de woning van je partner, kun je – als je het laat vastleggen in een contract – de nominale investering (je eigen geld) weer terugkrijgen, mochten jullie later besluiten om uit elkaar te gaan. Als je die investering in 2012 of daarvoor hebt gedaan, betekent dat dat je het geld van je investering weer terugkrijgt. Als die investering na 2012 is geweest, kan je meestal nog meer geld claimen. Dat komt omdat er sindsdien rekening wordt gehouden met een waardestijging of -daling van de woning en de investering dus ook in waarde stijgt of daalt.

Freek adviseert jullie graag

Naast alle romantiek komt er bij samenwonen dus nog best wat regelwerk kijken. Is het verstandig om de hypotheek op jullie beiden namen te zetten? Hoeveel is het huis waard waarin jullie gaan wonen? Zijn er kinderen bij betrokken? En wat gebeurt er als jullie uit elkaar gaan of als een van jullie overlijdt? De antwoorden op deze en al jullie andere vragen licht Freek graag toe in een persoonlijk adviesgesprek.

Wist je dat Freek ook een second opinion kan geven? Je partner heeft immers al een koophuis en misschien ook al een hypotheekadviseur. Het is in dat geval zeker verstandig om met een onafhankelijk adviseur om de tafel te gaan.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 24 maart 2021

Situatie

  • Samenwonen of trouwen

Wil jij binnenkort intrekken bij je partner met een koophuis?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.

Als samengesteld gezin een huis kopen

Hebben jullie een samengesteld gezin en willen jullie samen een huis kopen? Dan zijn er bepaalde zaken waarmee je rekening moet houden.

Samenwonen? Zo voeg je twee hypotheken samen

Jullie gaan samenwonen, gefeliciteerd! Maar wat te doen als jullie allebei al een koopwoning hebben en samen een nieuwe woning willen kopen? Freek geeft advies!

Groter wonen? Freek regelt je hypotheek

Het is misschien al een lang gekoesterde wens: groter wonen. Dan is het goed om te weten wat financieel haalbaar is. Gelukkig heb je Freek Hypotheek.