Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

In de eerste drie maanden van dit jaar stonden er 10% meer huizen te koop dan eind vorig jaar. Ook zijn de huizen in die periode iets goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen nog wat verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

Het zijn hoopgevende berichten over de toch wel behoorlijk gespannen woningmarkt. Toch kunnen we nog niet te vroeg juichen: de huizenprijzen mogen in het eerste kwartaal van 2022 dan wel lager zijn dan aan het einde van 2021, vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar lagen de prijzen nog steeds 13,7% hoger. Voor een nieuwbouwwoning betaalde je gemiddelde 11% meer dan in het eerste kwartaal van 2021.

Wat maakt dat de markt verandert?

Dat er meer huizen te koop worden aangeboden, kan een teken zijn dat de woningmarkt verandert. Mogelijk stijgen de prijzen van woningen hierdoor minder hard – of zullen zelfs dalen. Of dat op korte termijn ook daadwerkelijk gaat gebeuren, blijft gissen. Er is niet één specifieke aanleiding voor de huidige verandering op de huizenmarkt. Zowel de inflatie, de hypotheekrente als de energiekosten zijn gestegen – mogelijk weerhoudt dat kopers ervan om nu een woning te kopen. We zien ook dat sommige eerste kopers die nieuwbouw toegewezen krijgen, toch besluiten om de hand op de knip te houden en afzien van hun nieuwbouwwoning.

Voordelen voor kopers

Die situatie brengt ook voordelen met zich mee. Want als minder mensen zich op de huizenmarkt begeven, betekent dat ook dat er meer ruimte komt voor kopers die wél actief naar een woning blijven zoeken. Met andere woorden: als je nu een woning wilt kopen, zijn je kansen op succes groter want je hebt minder concurrentie. Een ander voordeel is dat we zien dat er minder overboden wordt dan voorheen. Was dat een poosje terug nog noodzakelijk om überhaupt in de race te zijn voor een woning, nu bieden veel mensen rond de vraagprijs en is er meestal maar één uitschieter die daarboven zit. Je moet er trouwens wel snel bij zijn, want huizen werden de afgelopen periode meestal binnen vier weken verkocht.

De veranderende hypotheekrente

Veel hypotheekverstrekkers hebben de laatste tijd hun rentes verhoogd. Dat is wel iets om op te letten, want dat betekent dat je meer moet betalen voor je hypotheek. (Lees ook het artikel ‘De hypotheekrente stijgt, wat nu?’). Plus: een hogere rente betekent dat je minder kunt lenen. Dat kan betekenen dat je je zoektocht naar een woning wat moet aanpassen. Dit is trouwens anders als je je bestaande hypotheek ‘meeverhuist’. Dat is aantrekkelijk als je op dit moment een lagere rente betaalt en je rentevastperiode nog een tijdje doorloopt. Heb je nu een (deels) aflossingsvrije hypotheek die je voor 1 januari 2013 hebt afgesloten? Dan mag je die hypotheek houden als je verhuist. Daardoor maak je optimaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 2 mei 2022

Situatie

  • Algemeen

Meer weten over de veranderende huizenmarkt?

Kom dan langs bij Freek. We bespreken graag met je waar jouw kansen liggen.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.