Kom jij in aanmerking voor rentekorting?

Een lagere rente betekent lagere maandlasten. Wanneer kom je in aanmerking voor rentekorting? Freek zet de opties op een rij.

Rentekorting NHG

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betekent dat je een vangnet hebt als je door bepaalde omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Of als – wanneer de NHG de verkoop goedkeurt – een restschuld overblijft na de verkoop van het huis. Bij een hypotheek met NHG loopt de geldverstrekker minder risico en daarom word je beloond met een rentekorting.

Rentekorting bij overwaarde

Ook als je huis meer waard is dan de resterende hypotheekschuld, loopt je bank minder risico. Je kan je bank dan verzoeken om de hypotheekrente te verlagen. Een aantal banken doet dit automatisch, maar in de meeste gevallen moet je zelf actie ondernemen. Doe dit zo snel mogelijk, zodat je langer van je rentekorting bij overwaarde profiteert.

Rentekorting bij aflossen

Als je aflost op je hypotheek gaan je maandlasten omlaag. Je hypotheekschuld daalt waardoor je over een lager bedrag aan hypotheekrente betaalt. Mogelijk daalt ook je rentepercentage. Dan betaal je dus een lager percentage over een lager bedrag; win-win! Neem contact op met Freek om te vragen of je hiervoor in aanmerking komt. Je hypotheekverstrekker neemt meestal niet zelf het initiatief.

Rentekorting bij duurzame woning

Sommige banken geven je een rentekorting als je een duurzame woning koopt of wanneer je jouw woning verduurzaamt. Wat een duurzame woning is, verschilt per bank net als de korting die ervoor gegeven wordt. Vaak wordt gekeken naar het energielabel. Bij nieuwbouwwoningen wordt meestal de EPC-norm gebruikt.

Rentekorting als ‘pakketkorting’

Bij een aantal banken krijg je rentekorting, als je ook een betaal- of spaarrekening bij dezelfde bank hebt. Zie het als een soort pakketkorting. Een aanvullende eis is vaak dat je salaris of inkomen op de betreffende rekening binnenkomt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 december 2021

Situatie

  • Algemeen

Kom jij in aanmerking voor rentekorting?

Wil je weten of jouw hypotheekrente langer kan? Freek kijkt graag met je mee.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!