Moet je wel of geen bouwkundige keuring laten doen?

Je hebt je droomhuis gevonden en wil dit het liefst zo snel mogelijk kopen. Op het oog ziet alles er perfect uit, maar weet je ook zeker dat jouw nieuwe paleisje bouwkundig in orde is? Om verborgen gebreken voortijdig te ontdekken, kun je een bouwkundige keuring laten doen. Is zo’n technische keuring altijd nodig? Wanneer wel en wanneer niet? Wij vertellen het je!

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Een bouwtechnische keuring is een onafhankelijke, visuele keuring van het huis dat jij op het oog hebt. Het hele huis wordt van binnen en van buiten geïnspecteerd. Wat is de staat van het voegwerk, zijn de kozijnen nog goed of verrot, hoe ziet de badkamer eruit, enzovoorts. Ook de fundering, het dak, leidingen en het riool worden gecheckt. Hiervoor gebruikt de inspecteur verschillende gereedschappen en apparatuur, uiteraard zonder iets kapot te maken. Met een keuring krijg je op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen.

Wat staat er in het bouwkundig rapport?

Na een aantal dagen krijg je een uitgebreid bouwkundig rapport met alle (eventuele) gebreken en (eventuele) kosten om die te laten repareren. Naast de direct noodzakelijke kosten bevat het rapport ook een schatting van de te verwachten reparaties en bijbehorende kosten voor de komende vijf jaar en voor woningverbetering.

Wel of geen bouwkundige keuring nodig?

Als je een oud huis koopt, kun je verwachten dat dit gebreken heeft. Maar ook bij nieuwere huizen raden wij een bouwkundige keuring aan. Bij huizen van tien jaar oud komen bijvoorbeeld al kleine gebreken voor, zoals scheuren in de muur of dubbel glas dat lekt. Bij huizen die minder dan tien jaar oud zijn, kun je er meestal wel vanuit gaan dat er geen verborgen gebreken zijn. Ook bij appartementen is een bouwkundige keuring vaak niet nodig. Het is dan belangrijker dat er een goede Vereniging van Eigenaren (VvE) aanwezig is en dat je het onderhoudsplan van de VvE voor de komende jaren bekijkt. Als het jou zelf een veilig gevoel geeft om ook in deze twee laatstgenoemde gevallen wel een bouwkundige keuring uit te laten voeren, doe dat dan vooral.

Wanneer moet je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Laat je een keuring voor of na het bieden op een huis uitvoeren? Als je het huis voor het bieden laten keuren, kun je het bod baseren op de uitkomst van de te verwachten reparatiekosten. Maar in de huidige (oververhitte) huizenmarkt is een keuring voor het bieden vaak niet mogelijk. Als je het huis na het bieden laat keuren, is het slim om de keuring wel mee te nemen in je ontbindende voorwaarden. Dan vermeld je dus al in het bod dat je biedt onder voorbehoud van de bouwkundige keuring. Benoem hierbij ook het bedrag dat je maximaal aan reparaties wilt uitgeven. De bouwkundige keuring is trouwens een van de meest voorkomende ontbindende voorwaarden.

Wat kost een bouwkundige keuring?

Dat hangt onder andere af van de grootte van jouw (potentiële) woning en welke inspecteur je inschakelt. Gemiddeld kun je rekenen op zo’n € 300 à € 500.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 22 juli 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.