Nieuwe leennormen voor hypotheek

Per 1 januari 2018 wijzigen de leennormen voor hypotheken. De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning wordt 100%. Deze leennormen gelden dan voor iedereen die vanaf volgend jaar een bindend hypotheekaanbod krijgt. Dus ook als je in 2017 een hypotheekaanvraag doet en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangt.

Leennormen stellen grenzen aan maximale hypotheek

Elk jaar wijzigen de normen die bepalen hoeveel er maximaal mag worden geleend voor de financiering van een woning. De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis bedraagt volgend jaar 100%. Dit betekent dat eventuele kosten voor overdracht en andere bijkomende kosten niet langer geleend kunnen worden. Het maximale hypotheekbedrag wordt verder begrensd door het inkomen. Deze normen zijn er om ervoor te zorgen dat de maandelijkse hypotheeklast betaalbaar blijft. Ook wil men zo huizenbezitters beschermen tegen overkreditering. Via onze rekentool bereken je gemakkelijk wat jij maximaal kunt lenen voor de financiering van een woning.

Bindend hypotheekaanbod in 2017 of 2018

Banken en andere hypotheekverstekkers zijn verplicht zich aan de leennormen te houden. Ze moeten zekerheid geven aan huizenkopers door het verstrekken van een bindend aanbod. Wordt een bindend aanbod nog in 2017 uitgebracht? Dan kan nog worden getoetst aan de huidige leennormen.

Doorlooptijd hypotheekaanvraag verkorten

Bij Freek hebben we goed zicht op de doorlooptijden van een hypotheekaanvraag en kunnen dus inschatten of het bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht. Als dit niet het geval is, informeren wij tijdig over de wijzigingen in de leennormen zodat huizenkopers daar rekening mee kunnen houden. Als koper heb je zelf ook invloed op de doorlooptijd. Bijvoorbeeld door vooraf alle noodzakelijke documenten aan te leveren.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 18 oktober 2017

Situatie

  • Algemeen

Meer weten?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!