Tips voor starters om toch een koopwoning te bemachtigen

Het is de wet van vraag en aanbod: als het aanbod klein is en de vraag groot, dan stijgen de prijzen. De huidige huizenmarkt is hier een goed voorbeeld van. De prijzen rijzen momenteel de pan uit! Hoe kom je als starter nog aan een woning in deze tijd? Freek helpt je daarbij.

Het probleem voor starters

Woningen in Nederland worden snel duurder. In de laatste drie maanden van 2020 waren de huizenprijzen gemiddeld 11,6 procent hoger vergeleken met 2019. Potentiële kopers bieden steeds vaker tegen elkaar op om een woning te bemachtigen. Hieraan meedoen is voor starters echter vaak lastig, omdat je dan meer moet bieden dan de waarde van de woning – en dat deel moet je zelf betalen. Doorstromers hebben vaak het geluk dat ze overwaarde in hun bestaande woning hebben die ze weer kunnen gebruiken voor de aankoop van hun nieuwe woning. Als starter heb je die voorsprong niet. Hoe kom je als starter dan nog aan een betaalbare woning? Freek heeft een aantal tips voor je.

Check de starterslening

Is de hypotheek die je kunt krijgen nét niet genoeg om een woning te kunnen kopen? Dan kan de  starterslening uitkomst bieden. De starterslening is een extra lening als aanvulling op je hypotheek.  Het is een lening die wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse (SVn) in samenwerking met de gemeente en provincie. Pas na drie jaar ga je over deze lening rente en aflossing betalen. Net als bij je gewone hypotheek kun je de rente van de belasting aftrekken. Check hier of jouw gemeente de starterslening aanbiedt.

Bekijk of hulp van familie of bekenden mogelijk is

Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan mag iemand jou maximaal € 105.302 belastingvrij schenken voor de aankoop van je woning. Met dit geschonken bedrag kun je een duurder huis kopen en komen er dus meer woningen binnen handbereik. Je kunt er met dit bedrag natuurlijk ook voor kiezen om een iets lagere hypotheek af te sluiten. Hierdoor zijn je maandlasten lager.

Schakel een aankoopmakelaar in

Er zijn makelaars die alleen maar kopers begeleiden. Er is dan dus geen sprake van belangenverstrengeling. Deze aankoopmakelaars zijn vaak goed op de hoogte van wat er te koop is in hun regio én van wat er op de markt komt. Wil je als koper kans maken, dan is dat in deze tijd belangrijke informatie. Daarnaast denken aankoopmakelaars vanuit hun objectieve positie met je mee over zaken zoals de staat van de woning, het bestemmingsplan en andere juridische aspecten. En je krijgt advies over de marktwaarde van de woning; want uiteindelijk wil je natuurlijk wel een redelijke prijs betalen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 24 februari 2021

Situatie

  • Eerste woning

Ben jij starter en op zoek naar de mogelijkheden voor een koopwoning?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Kun je als starter beter huren of kopen?

Kun je als starter beter een huis huren of kopen? Freek maakt het je gemakkelijk en zet de voordelen en nadelen op een rij.

Wel of geen hypotheekadviseur inschakelen?

Wat kost een onafhankelijke hypotheekadviseur? En schakel je als starter wel of geen hypotheekadviseur in bij het kopen van je eerste huis?

Wel of geen kosten koper voor starters?

Ga je als starter een huis kopen? Freek legt uit wat de kosten koper voor starters zijn en hoe het precies met de afgeschafte overdrachtsbelasting zit.