Verbouwen: wel of niet doen?

Droom jij ook wel eens over wat extra woonruimte? Maar zie je op tegen de kosten van een verhuizing of kun je geen geschikt huis vinden in deze markt? Denk dan eens aan een verbouwing van je huidige huis! Met een dakkapel op je schuine dak of een aanbouw aan je woonkamer kun je aardig wat vierkante meters extra creëren. Twijfel je nog? Freek denkt met je mee over de voors en tegens!

Genieten van meer ruimte

Hoe hip tiny houses ook zijn, veel mensen kiezen nog steeds voor ruimte. Een aanbouw is hiervoor een goede optie. Dat levert je al gauw veel vierkante meters extra op. Afhankelijk van de vorm die je kiest, kun je met een aanbouw ook meer licht in je huis halen. Ook een dakkapel kan zorgen voor extra ruimte. Op deze manier kun je van je zolder bijvoorbeeld een volwaardige slaapkamer maken. Een uitbouw gaat natuurlijk wel ten koste van je tuin. Heb je toch al niet zulke groene vingers en wil je voorlopig in dit huis blijven wonen, dan zal dat je waarschijnlijk niet veel uitmaken. Heb je plannen om je huis binnen een paar jaar te verkopen? Dan is het verstandig om te bekijken of de verhouding woning en tuin goed in balans blijft. Vooral als je een vrij kleine tuin hebt, kan een aanbouw jouw huis minder aantrekkelijk maken voor toekomstige kopers. 

De waarde van je huis vergroten

Bij de taxatie van jouw huis is het principe simpel: hoe meer woonoppervlakte jouw huis heeft, hoe hoger de waarde. De meeste mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis kijken dan ook allereerst naar het aantal vierkante meters dat een woning telt. De woonoppervlakte is dus belangrijk. Let op: niet alles wordt tot de woonoppervlakte gerekend. Zo tellen een zolder zonder vaste trap, een garage en ruimtes met een laag plafond niet mee. Plaats je een vaste trap naar de zolder of een dakkapel, dan vergroot je daarmee de woonoppervlakte van je huis – en dus ook de waarde. Dat geldt uiteraard al helemaal voor een aanbouw. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat een uitbreiding van je woonoppervlakte een waardevermeerdering oplevert van 60 tot 100% van de geïnvesteerde kosten*. Best goed om te weten!

Je verbouwing financieren met een hypotheek

Meer ruimte, waardevermeerdering: het is allemaal mooi, maar een verbouwing kost natuurlijk ook gewoon geld. Vaak zelfs veel geld. Om dat te financieren, zijn er meerdere mogelijkheden. Heb je een hypotheek met een hogere hypothecaire inschrijving? Dan kun je je huidige hypotheek verhogen. Je hoeft daarvoor niet langs de notaris, maar je moet wel hypotheekadvies inwinnen en een nieuw taxatierapport laten maken. Dat kan je zomaar een paar duizend euro kosten. Kun je je bestaande hypotheek niet verhogen, dan is een tweede hypotheek een optie. Ook hier hangt een prijskaartje aan, want vanwege de nieuwe hypotheekakte moet je ook nog langs de notaris.

Ook interessant: spaargeld of persoonlijke lening

Bij een kleinere verbouwing kun je je afvragen of de kosten voor de hypotheek wel in verhouding zijn met de kosten van je verbouwing. Het kan zijn dat je dan met een persoonlijke lening goedkoper uit bent. Dan hoef je al die kosten namelijk niet te maken. Bij kleinere verbouwingen raden wij je aan om hier je eigen spaargeld voor te gebruiken. Als je bijvoorbeeld meer dan € 50.000 (of meer dan € 100.000 voor partners) hebt gespaard, betaal je vermogensrendementsheffing. Het kan dan voordeliger zijn om je spaargeld in te zetten voor de verbouwing.

Zoals je ziet, zijn er heel wat overwegingen rond de keuze voor een verbouwing. Freek heeft vaker met dit bijltje gehakt, dus vraag ons gerust om met je mee te denken!

*Bron: Wegwijs.nl

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 8 september 2021

Situatie

  • Verbouwen

Wil je weten hoe jij de beste keuze maakt voor je verbouwing?

Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek met Freek bij jou in de buurt.

Woning verbouwen: hoe betaal je dit?

Afhankelijk van je wensen kan je woning verbouwen flink wat geld kosten. Hoe betaal je dit? Freek Hypotheek bespreekt de belangrijkste opties.

Energiezuinig en duurzaam wonen? Freek helpt je op weg

Energiezuiniger en duurzaam wonen, wie wil dat nou niet? Want je energierekening gaat omlaag en je helpt mee aan een beter milieu.

Huiseigenaren verhogen steeds vaker hypotheek om te verbouwen

14.000 huishoudens vroegen afgelopen kwartaal een hogere lening om een verbouwing te kunnen financieren. Waarom juist nu?