Waarom een boeterente voordelig kan zijn

Extra aflossen op je hypotheek is positief voor je maandlasten. Je betaalt na het aflossen ten slotte over een kleiner deel rente. Toch kunnen hier ook nadelen aan zitten; je kan het risico lopen op een boeterente. Een boete betalen voor je goede aflosgedrag? Ja, dit kan. Vaak is het wel voordeliger dit te accepteren. Wij vertellen je wanneer en waarom dit wordt gedaan.

Compensatie van de bank

Wanneer je een hypotheek afsluit, ga je een contract aan met de bank. Je zet je rente vast voor een bepaalde periode, waardoor de bank weet wat zijn rente-inkomsten zijn voor langere tijd. Wanneer van je deze afspraken afwijkt, kan de bank geld mislopen. Om dit te compenseren wordt er een boeterente in rekening gebracht.

In deze situaties

Dit kan gebeuren wanneer je jaarlijks meer aflost dan wat je hebt afgesproken met de bank. In de meeste gevallen mag je 10 tot 20 procent extra aflossen. Wil je daar overheen, dan wordt het bedrag waar je rente over betaald een stuk minder en loopt de bank inkomsten mis.

Je kunt ook een boeterente krijgen wanneer je je hypotheek oversluit. Oversluiten is interessant bij hypotheken die al wat langer lopen. Hier zet je je hypotheek om naar de huidige rente, die waarschijnlijk lager is dan je oude rente. Ook in dit geval loopt de bank rente inkomsten mis en kunnen ze een boeterente geven.

Voordelig op lange termijn

Een boeterente klinkt dus nadelig, maar houd er rekening mee dat je maandlasten flink omlaag kunnen gaan. Het is vaak op lange termijn een stuk voordeliger om de boeterente te accepteren. Gelukkig is er een groot deel wat je wel boetevrij kan aflossen, waardoor de boeterente vaak niet eens nodig is.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 25 oktober 2019

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Wil je weten of extra aflossen of oversluiten voor jou voordelig is? Kom dan langs bij Freek.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!