Wat zijn de beste hypotheekvoorwaarden voor jou?

De meeste mensen lezen liever een goed boek dan gebruiksaanwijzingen, handleidingen en voorwaarden. Zeker bij financiële producten lees je de voorwaarden niet voor je plezier. Toch is het heel belangrijk dat wél te doen. Want ze kunnen veel invloed hebben op jouw (financiële) toekomst. Wat de beste hypotheekvoorwaarden zijn, verschilt per situatie. Freek helpt je bij het maken van een afweging.

Geldigheid hypotheekofferte

De hypotheekofferte is een overzicht met de kosten en voorwaarden van je hypotheek. Bij de meeste banken is je hypotheekofferte drie tot zes maanden geldig. Krijg je pas later de sleutel? Vraag dan of je deze periode kan verlengen. Vaak kost dit je wat extra’s. Gemiddeld betaal je maandelijks 0,25% van de hypotheeksom aan deze ‘bereidstellingsprovisie’.

De beste hypotheekvoorwaarde voor jou hangt af van het moment dat je de sleutel krijgt. Zorg in ieder geval dat de offerte nog geldig is op het moment dat je naar de notaris gaat om te tekenen. Freek regelt dit voor je.

Rentevaste periode

De rentevaste periode is het aantal jaar dat je hypotheekrente ongewijzigd blijft. In principe geldt dat de rente wat lager is als de rentevaste periode korter is. Gaan rentes na jouw rentevaste periode omhoog? Dan wordt jouw hypotheekrente ook hoger. Momenteel kiezen veel mensen voor een langere rentevaste periode, omdat de rente nu laag is. Dit biedt je meer zekerheid, omdat je voor een langere periode weet welke rente je kunt verwachten. Daar betaal je dus ook voor.

De beste hypotheekvoorwaarde voor jou hangt af van het risico dat je wil en kan lopen. Wil je voor een langere tijd weten wat je aan rente gaat betalen? Kies dan een lange rentevaste periode. Maak je je niet zo’n zorgen om eventuele rentestijging – bijvoorbeeld omdat je genoeg verdient om die te kunnen betalen – past een korte rentevaste periode beter bij jouw wensen.

Mogelijkheid tot hypotheek versneld aflossen

Als je een hypotheek afsluit, is van tevoren bepaald hoeveel je maandelijks aflost en of je eventueel extra (en dus versneld), boetevrij kunt aflossen. Je mag jaarlijks minimaal 10 procent van de hypotheeksom extra aflossen, maar 15 of 25 procent of zelfs onbeperkt komt ook voor. Vaak geldt hierbij een minimumbedrag.

De beste hypotheekvoorwaarde voor jou is in dit geval afhankelijk van je inkomstenverwachtingen voor de toekomst. Verwacht je momenten te hebben waarop je meer inkomsten hebt – bijvoorbeeld omdat je inkomsten fluctueren of door een gift of erfenis – dan is het fijn als je de mogelijkheid hebt extra af te lossen.

Wel of geen verhuisregeling

Een verhuisregeling houdt in dat je de rente van je hypotheek mee kan nemen bij een verhuizing. Wel zal altijd de nieuwe aanvraag in het dan geldend acceptatiebeleid moeten passen.

Dit is de beste hypotheekvoorwaarde voor jou als je kiest voor een langere rentevaste periode en je verwacht dat je binnen die periode gaat verhuizen.

Automatische rentekorting door aflossing

Als je een hypotheekrente zonder NHG hebt, kan jouw hypotheekverstrekker deze voorwaarde opnemen. De hypotheekrente wordt dan automatisch verlaagd als je naar een lagere tariefgroep gaat. Los je af, dan wordt je rente dus automatisch lager.

De beste hypotheekvoorwaarde voor jou is natuurlijk als deze voorwaarde is – bij een hypotheek zonder NHG – opgenomen. Dat kan tijdens de looptijd behoorlijk wat voordeel opleveren!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 december 2021

Situatie

  • Algemeen

Weten wat de beste hypotheekvoorwaarden voor jou zijn?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.