Woning verhuren mag vaak niet van hypotheekverstrekker

Wil je als huiseigenaar je woning verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb? Dan moet je er rekening mee houden dat (tijdelijk) verhuren vaak niet is toegestaan. Dit staat in de voorwaarden van je hypotheek.

Verhuur aan toeristen is meestal niet toegestaan

MoneyView heeft een analyse gemaakt van de voorwaarden van alle hypotheekverstrekker. Bij verreweg de meeste hypotheekproducten (ongeveer 80%) is verhuur aan toeristen uitgesloten in de voorwaarden. Deze vorm van verhuur is slechts bij 5% van de producten in principe toegestaan. Bij de rest moet vooraf toestemming gevraagd worden. In het uiterste geval kan het tóch verhuren van de woning leiden tot het direct opeisen van de lening door de geldverstrekker of zelfs executieverkoop.

Andere vormen van verhuur

Ook bij andere vormen van verhuur werken geldverstrekkers in de meeste gevallen niet mee. Bijvoorbeeld  bij pensionering, waarbij de huiseigenaar zelf elders gaat wonen en de eigen woning verhuurt. Bijna 90% van de hypotheekverstrekkers wijst deze vormen van verhuur altijd af. De enige aanleiding waarbij verhuur van de woning bij ruim de helft van de geldverstrekkers wél mogelijk is, is bij een (tijdelijk) verblijf buiten Nederland wegens het aanvaarden van een baan in het buitenland.

Advies nodig over verhuren? Bel Freek

Er zijn strenge voorwaarden waar je als huiseigenaar rekening mee moet houden. Wij nemen de voorwaarden van jouw hypotheek graag met je door en kijken wat er wél mogelijk is. Stel je vraag hieronder of maak een afspraak met een vestiging bij jou in de buurt.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 17 oktober 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!