WOZ-beschikking: wat kan ik ermee?

Bij woningeigenaren is de jaarlijkse WOZ-beschikking weer op de mat gevallen. Dit jaar ligt de WOZ-waarde flink hoger dan het jaar ervoor. Als je het niet eens bent met de beschikking, kun je hiertegen bezwaar maken.

De WOZ-waarde gaat over de waarde van je woning op 1 januari vorig jaar en is de basis voor verschillende belastingen. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger de belasting vaak uitvalt. Het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens bent met de WOZ-beschikking. Je kunt dan bezwaar maken. Dit geldt onder andere voor de onroerendezaakbelasting (ozb), milieubelastingen, inkomstenbelasting en schenk- of erfbelasting.

Korting op hypotheekrente

Het grote voordeel van een hogere WOZ-waarde is dat je korting kunt krijgen op de hypotheekrente. Naarmate je hypotheek lager is ten opzichte van de woningwaarde, geven banken je meestal korting. Je komt dan in een andere risicoklasse terecht. Over het algemeen is de WOZ lager dan de werkelijke marktwaarde van je woning. Door je woning te laten taxeren kan de marktwaarde van je woning hoger uitvallen. Heb je je woning gekocht tussen 2005 – 2010? Dan zou het nog gunstiger kunnen uitpakken.

Wil je in een nog voordeligere risicoklasse terechtkomen? Dat kan door af te lossen. In dit geval wordt de korting op de hypotheek meestal automatisch gegeven. Na een stijging van de woningwaarde is dat anders; dan moet je zelf met de WOZ-beschikking aankloppen bij de bank. Korting krijgen op de hypotheekrente kan maar liefst oplopen tot 0,9 procent op het reguliere hypotheektarief. Het is dus zeker de moeite waard om hiernaar te kijken.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 februari 2019

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Wil jij weten of jouw maandelijkse hypotheeklasten omlaag kunnen? Neem dan contact op met Freek! Wij zoeken graag voor je uit wat jouw mogelijkheden zijn. Maak een afspraak of stel je vraag online.