Aftrekkosten bij de aankoop van een huis

Wanneer je een nieuw huis koopt heb je veel zaken aan je hoofd. Wellicht denk je niet meteen aan de aangifte inkomstenbelasting. Toch is dit ook een belangrijk onderdeel bij de aankoop van je woning. Je mag namelijk bepaalde kosten eenmalig als aftrekpost meenemen. Dit dien je in te vullen bij ‘Woningen en andere onroerende zaken’ en ‘Hypotheken en andere schulden’. De gemaakte kosten worden in mindering gebracht op je belastbaar loon. Daardoor hoef je minder belasting te betalen.

Wat is aftrekbaar bij de aankoop van een huis?


De advies- en bemiddelingskosten van je hypotheekadviseur
Heb je de lening gesloten via een tussenpersoon, bijvoorbeeld Freek Hypotheek, en daar een nota van ontvangen? Dan kun je deze kosten opgeven als aftrekpost.

Bereidstellingsprovisie
Een hypotheekofferte is een beperkte tijd geldig. Hoe lang het aanbod geldig is hangt af van de geldverstrekker waar je voor kiest.

Als het hypotheekaanbod niet lang genoeg geldig is en je deze dient te verlengen, dan kan het zijn dat een bank bereidstellingsprovisie hiervoor in rekening brengt. Per bank zijn hier verschillende regels aan verbonden. Dit verschilt dus per geldverstrekker. Je kan denken aan een percentage van nul tot 0,25% per maand. Ook deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

De bouwrente nadat je de koop- aannemingsovereenkomst hebt getekend
Bij nieuwbouw moet je naast hypotheekrente ook bouwrente betalen. Dit is de rente voor de kosten van de bouw en de grond van je woning. De hoogte van deze rente hangt af van je aannemer. De bouwrente welke je betaald ná het tekenen van de koop- aannemingsovereenkomst is aftrekbaar.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijg je te maken met kosten. Deze kosten zijn op dit moment (2020) 0,7% van jouw hypotheekbedrag en zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

De kostengrens op dit moment (2020) is € 310.000,00. Maak je gebruik van energie besparende voorzieningen dan is de kostengrens € 328.600,00.

Notariskosten voor de hypotheek
Denk hierbij aan de kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheek in het Kadaster. En aan de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte.
De notariskosten voor de aankoop zijn niet aftrekbaar. Denk hierbij aan de eigendomsakte en de inschrijving van de eigendomsakte bij het Kadaster.

Taxatiekosten
Wanneer je een nieuw huis koopt of je huidige lening oversluit dan dient je (nieuwe) woning getaxeerd te worden. De kosten welke je maakt voor het opmaken van een taxatierapport kan je opgeven als aftrekkosten.

Boeterente
Wanneer je een extra aflossing op je lening doet en deze komt boven de maximale extra storting dan kan je te maken krijgen met een boeterente. Ook wanneer je je huidige lening oversluit naar een andere geldverstrekker kan het zijn dat je een boeterente betaald. Deze kosten mag je opgeven als aftrekpost.

Overdrachtsbelasting
Wanneer je de overdrachtsbelasting meefinanciert in de schuld, dan valt dit in box 1 en hoort bij je eigenwoningschuld, alleen dan is de rente over de lening aftrekbaar.

Meer informatie

Wil je meer informatie hierover bekijk dan de website van de Belastingdienst.


Geplaatst

  • IJsselstein
  • 6 augustus 2020

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.