Dit is de impact van de stijging van de hypotheekrente

Na zo’n lange periode van rentedalingen kon het niet uitblijven: een stijging van de hypotheekrente. Een hele lichte stijging weliswaar, maar toch. Wat merk je daarvan bij jouw (nieuwe) hypotheek? Zet deze opwaartse trend door? Freek geeft antwoord op deze veel gestelde vragen.

Gevolgen stijging hypotheekrente op je maandlasten

Even in perspectief: de stijging van de hypotheekrente gaat nu om honderdste procenten. Dat is echt minimaal. Het effect op je maandlasten is daarmee beperkt. Zo lang jouw rentevastperiode nog loopt, merk je sowieso niets van de rentestijging. Jouw rente staat immers vast. Ga je een nieuwe hypotheek afsluiten, dan zijn je maandlasten met een hogere rente vanzelf ook hoger. Hoeveel hoger, hangt natuurlijk af van het bedrag dat je leent. Stel, je koopt een huis en daarvoor leen je € 300.000. Bij een stijging van de hypotheekrente van 0,03%, stijgen je rentelasten met € 7,50 bruto per maand. Door dit soort wijzigingen rijzen je maandlasten dus niet ineens de pan uit.

Hoe hoger de hypotheekrente, hoe minder je kunt lenen

Naast een (minimaal) effect op je maandlasten, heeft een stijging van de hypotheekrente ook gevolgen voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor de aankoop van je nieuwe huis. Bij de bepaling van dat bedrag wordt namelijk sterk gekeken naar je inkomsten en naar je uitgaven: hoeveel financiële lasten kun je dragen? Als de hypotheekrente stijgt, betaal je dus meer rente. Om je totale lasten op een verantwoord niveau te houden, kan het zijn dat je daardoor minder kunt lenen. Ook hierbij geldt dat bij de huidige, minieme rentestijgingen je leencapaciteit niet drastisch zal veranderen. 

Zet de trend snel door?

Wij denken niet dat de hypotheekrente op korte termijn snel door zal gaan stijgen. Dat heeft twee redenen. Allereerst is de verwachting dat de Europese Centrale Bank haar rentes voorlopig niet zal verhogen. Hierdoor blijft de rente op hypotheekleningen met een korte rentevastperiode ook laag. Ten tweede is er behoorlijk wat concurrentie op de hypotheekmarkt. De strijd om het marktaandeel verloopt toch vooral via de rente – dus de vraag is welke hypotheekverstrekker het als eerste aandurft om zijn tarieven significant te verhogen. Vermoedelijk zal het voorlopig dus bij kleine stapjes blijven.

Oversluiters, opgelet!

Overweeg je om je hypotheek over te sluiten? Dan is dit wellicht het goede moment. Want met elke stijging van de rente gaan ook je maandlasten omhoog – ook al is het maar met een klein bedrag. Tel je al die kleine bedragen bij elkaar op over de hele looptijd van je hypotheek, dan ben je toch al gauw een paar duizend euro duurder uit. Geld dat je simpel in je zak kunt steken door nu nog te profiteren van de lage hypotheekrente. Freek rekent eenvoudig voor je uit of overstappen voor jou voordelig is. Kom hiervoor gerust bij ons langs.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 20 juli 2021

Situatie

  • Algemeen

Meer weten over de stijging van de hypotheekrente?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.