Een hypotheek op basis van je huur?

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat niet alleen je inkomen, maar ook je uitgaves meewegen bij het verkrijgen van een hypotheek. Veel huurders betalen al jarenlang een huur van 1000 euro of meer per maand. Dan moet het toch eenvoudiger worden om een hypotheek te krijgen, is de redenering. Er zijn voor starters mogelijkheden om af te wijken van de standaard verstrekkingsnormen. In de praktijk wordt hier nauwelijks invulling aan gegeven door geldverstrekkers.

paul_van_der_linden_freek_arnhem_uden

We vroegen Paul van der Linden, financieel planner en eigenaar van Freek Hypotheek in Uden en Arnhem, om een reactie op dit voorstel.

“In principe vind ik het positief dat mensen meer mogelijkheden krijgen. Tenminste, als ze goed met geld om kunnen gaan. Want je moet er als huurder bij stilstaan dat de overstap naar een koopwoning extra kosten met zich meebrengt. Bijvoorbeeld voor het onderhoud aan je huis. Bij een huurhuis wordt dat voor je betaald. Bij een koophuis zal je daar een reserve voor moeten aanleggen. Daarnaast krijg je te maken met meer gemeentelijke lasten, eigendomsbelasting en de opstalverzekering. Dat moeten mensen zich wel realiseren. Daarom is het essentieel dat je je van tevoren goed laat voorlichten. Want wat vandaag kan, kan er volgende maand heel anders uitzien.”

Toekomstverwachtingen spelen mee

“Wat ook meespeelt zijn je toekomstverwachtingen. Als je net een HBO of universitaire opleiding hebt afgerond, mag je groei in je inkomen verwachten. Er zijn natuurlijk ook mensen die over een paar jaar graag kinderen willen. Hou er wel rekening dat die ook geld kosten. Denk er dan nu aan om elke maand geld opzij te leggen. Want ook dat schept mogelijkheden. Sowieso heb je meer kans op een hypotheek als je 1000 euro huur betaalt én elke maand spaart. Wanneer je niets op je spaarrekening hebt staan, ziet het er toch anders uit.”

Er zijn mensen die zeggen dat deze aanpak prijsopdrijvend werkt. Dat meer huizen bouwen een betere oplossing is om starters te helpen. Wat vind jij daarvan?

“Het prijsopdrijvend effect is inderdaad een nadeel. Als er meer mensen een woning willen, gaat de prijs verder omhoog. Zolang er te weinig woningen zijn, blijft dat zo. Ik ben het er dus mee eens. Er wordt niet genoeg gebouwd. Maar dat is maar een deel van de oplossing.

Van sociale huurwoning naar koopwoning

“Er zitten nu mensen in een sociale huurwoning, die graag doorstromen naar een koopwoning. Die sociale huurwoningen komen vrij voor de mensen waarvoor ze bedoeld zijn. Zou je denken. Het is nu vaak zo dat die woningen eerst worden opgekocht. En dan tegen een hoge prijs particulier worden verhuurd. Dat zou als eerste aan banden moeten worden gelegd. Als mensen die zich wat meer kunnen veroorloven, eenvoudiger een huis kunnen kopen, komt ook die doorstroming weer op gang. Dat kan een ander deel van de oplossing zijn.”

Gezond boerenverstand

“Tenslotte, een stukje gezond boerenverstand blijft nodig. Ik vind het lastig dat ik geen hypotheek kan afsluiten voor iemand die al jarenlang 950 euro huur per maand betaalt. Terwijl hij voor 750 euro inclusief aflossing en overlijdensrisico een huis zou kunnen kopen. Ik krijg het gewoon niet rond. Vanuit dat oogpunt bekeken, vind ik het voorstel positief.”

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 juli 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Neem contact met ons op!

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.