Het verschil tussen een lineaire en een annuïteitenhypotheek

Er zijn nog altijd diverse soorten hypotheken op de markt, waaronder de lineaire en annuïteitenhypotheek. In dit artikel vertellen we hoe beide vormen in elkaar steken én wat de grootste verschillen zijn.

De annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is populair in Nederland. Door de overzichtelijke manier van aflossen én de fiscale voordelen die de hypotheekrenteaftrek oplevert. Gedurende de hele looptijd betaal je elke maand dezelfde bruto maandlasten. Die maandlasten bestaan uit twee componenten: hypotheekrente en aflossing. Kenmerk van deze hypotheekvorm is dat je de eerste jaren veel rente betaalt en weinig aflost. Zo profiteer je maximaal van de hypotheekaftrek en zijn je netto maandlasten relatief laag. De laatste jaren is dat omgedraaid. Je lost veel af en betaalt minder rente. Je netto maandlasten zijn dan relatief hoog.

verschil_lineaire_en_annuïteitenhypotheek

Een lineaire hypotheek

Ook de lineaire hypotheek wordt vaak gekozen in ons land. De essentie is dat je gerekend over 30 jaar, elke maand eenzelfde gedeelte van het hypotheekbedrag aflost. Bij deze vorm profiteer je ook van hypotheekrenteaftrek. In het begin van de looptijd zijn de maandlasten wat hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Dat zit ‘m in het feit dat je bij een annuïteitenhypotheek in het begin minder aflost. Echter, bij een lineaire hypotheek wordt de hypotheekschuld elke maand kleiner. Je betaalt minder rente en je maandlasten gaan naar beneden. Daarom zijn je maandlasten aan het eind van de looptijd een stuk lager dan in het begin.

verschil_tussen_lineaire_en_annuïteitenhypotheek

Wat is beter: lineair of annuïteit?

Mooi dat ik dat weet, denk je nu misschien. Maar wat is beter: lineair of annuïteit? Op de eerste plaats, je hoeft niet altijd te kiezen tussen een van beide. Een mix van de twee hypotheekvormen is mogelijk. Of een combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Het hangt van je persoonlijke situatie af. Je wensen, inkomen, lasten, toekomstverwachtingen én leeftijd spelen een rol.  Maak een afspraak met Freek Hypotheek en zij vertellen je precies wat in jouw geval de beste keus is.

In een volgend artikel vertellen we meer over de aflossingsvrije en de spaarhypotheek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 8 juli 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.