Huizenprijzen verschillen per provincie: prijzen stijgen harder buiten Randstad

Je denkt misschien dat de gekte op de woningmarkt het grootst is in Amsterdam en andere grote steden in de Randstad, maar niet is minder waar. Uit de laatste kwartaalcijfers van huizenmarktdienstverlener Calcasa blijkt dat juist buiten de Randstad de huizenprijzen het hardst stijgen en de krapte daar het meest toeneemt.

Eerder werd al bekend dat een afvlakking of daling van de huizenprijzen op korte termijn niet waarschijnlijk is, maar nu blijkt ook dat de stijging van huizenprijzen per provincie erg verschilt.

Huizenprijzen provincie Groningen

De gemeente (met minimaal 5.000 inwoners) waar de huizenprijzen dit jaar het meest zijn gestegen, is de stad Groningen. Daar namen de prijzen ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 11,6% toe. In Amsterdam was een huis gemiddeld ‘maar’ 5,7% duurder dan vorig jaar. De woningprijzen in heel Nederland liggen gemiddeld 8,9% hoger dan eind derde kwartaal 2019.

Woningprijs in provincie neemt toe

Als je kijkt naar de prijsstijgingen per provincie, zie je ook een verandering. Waar Noord-Holland eerder de lijst aanvoerde, hangt deze provincie nu onderaan (met 7,9% prijsstijging). Groningen staat dus bovenaan en Noord-Brabant en Flevoland completeren de top 3 van provincies met de grootste prijsstijging. De meer provinciale steden en landelijke gebieden lijken dus populairder te worden.

Woningmarktprijzen sinds 2013

Dat is niet gek, want sinds het dieptepunt qua woningmarktprijzen in 2013 zijn de huizenprijzen gemiddeld met 58% toegenomen. In de grote steden ligt dat percentage nog veel hoger. In Amsterdam stegen de prijzen zo’n 92%, in Utrecht met 88% en in Rotterdam met 85%. De recordprijzen in de Randstad maken dat steeds minder mensen daar een huis kunnen betalen. Ze trekken naar delen buiten de Randstad toe, waar de vraag toeneemt en daarmee ook de prijzen, zoals je nu in bijvoorbeeld Groningen ziet gebeuren.

Inwoneraantal in grote steden neemt af

Waar ook uit blijkt dat er steeds meer huizen buiten de grote Randstad-steden wordt gekocht, is het teruglopende inwoneraantal van de vier grote steden. Daarnaast zie je dat de doorlooptijd (het aantal dagen dat een huis wordt aangeboden op de markt voordat het verkocht is) een stuk sneller terugloopt in buitengebieden dan in grote steden.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 17 december 2020

Situatie

  • Algemeen

Wil jij advies over een hypotheek binnen of buiten de Randstad?

Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.