Nieuwe discussie over afbouw hypotheekrenteaftrek

Wist je dat in Nederland zo’n 4,2 miljoen huishoudens van de voordelen van hypotheekrenteaftrek genieten? De laatste jaren is al wel sprake van een geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek, met drie procentpunt per jaar. Uiteindelijk is vanaf 2023 de hypotheekrente bij de belastingaangifte nog maximaal aftrekbaar tegen 37,05%. Sinds kort is de discussie daarover weer opgelaaid. Wellicht dat gemaakte afspraken veranderen en de hypotheekrente afbouw straks sneller verloopt.

Versneld afbouwen hypotheekrenteaftrek?

Volgens De Telegraaf van 26 augustus is er binnen de coalitie weer onenigheid over de hypotheekrenteaftrek. Oorzaak van de discussie is het Europese herstelfonds. Nederland kan aanspraak maken op 6 tot 7 miljard euro. Maar daar dienen dan wel hervormingen tegenover te staan. Binnen Europa bestaat er kritiek op de grote hypotheekschuld die Nederland heeft opgebouwd. Tegenstanders zien de hypotheekrenteaftrek als een subsidie voor het aangaan van hoge schulden. Zonder deze aftrek sluiten mensen meer verantwoorde hypotheken af en lopen minder financieel risico, is de gedachte.

Zo werkt hypotheekrenteaftrek

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig als ze een huis kopen. Je betaalt dan maandelijks rente over de hypotheekschuld. Die hypotheekrente mag je aftrekken van je inkomen, waardoor je belastbare inkomen lager wordt en je minder belasting betaalt. Zo werkt hypotheekrenteaftrek. Deze wordt al meegenomen bij het berekenen van je hypotheeklasten. Je moet het nog wel zelf aanvragen op de website van de Belastingdienst.

Lees hier welke kosten nog meer aftrekbaar zijn van je belastbaar inkomen.

Vier voorwaarden hypotheekrenteaftrek

1. De hypotheek is uitsluitend bedoeld voor het kopen, verbeteren of onderhouden van een woning die jouw ‘hoofdverblijf’ is.

2. De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar, vanaf het moment dat de hypotheekakte gepasseerd is.

3. Hypotheken afgesloten na 1 januari 2013 dienen binnen 30 jaar afgelost te zijn.

4. Als je je woning verkoopt en binnen drie jaar een nieuwe koopt, dan moet je de overwaarde in de nieuwe woning investeren. Doe je dat niet, en sluit je een nieuwe hypotheek af voor het kopen van de nieuwe woning, dan vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek over het bedrag van de niet-geïnvesteerde overwaarde. Over het overige deel mag je de rente wel aftrekken.

Afbouw hypotheekrenteaftrek: wat zijn de gevolgen?

In Nederland kopen mensen op relatief jonge leeftijd een eerste huis. Vanwege de almaar stijgende huizenprijzen wordt dat voor starters al moeilijker. Als daarbij de hypotheekrenteaftrek minder wordt, stijgen de maandelijkse lasten en wordt het maximale hypotheekbedrag dat je kan lenen, lager. Schaf je de hypotheekrente helemaal af, dan wordt het voor starters nog lastiger om te kopen.

Versnelde afbouw hypotheekrenteaftrek

De VVD, de grootste coalitiepartij, ziet dat absoluut niet zitten. Maar CDA, D66 en ChristenUnie hebben wel interesse. Volgens De Telegraaf legde een grote groep ambtenaren aan het begin van de coronacrisis een voorstel op tafel om de hypotheekrenteaftrek op de schop te nemen. De afbouw hypotheekrente zou in een periode van tien jaar voltooid kunnen worden, en in 2030 geheel verdwenen. Tegelijkertijd zou het eigenwoningforfait, de belasting over een eigen woning, afgebouwd worden. Waardoor de effecten van de afbouw hypotheekrenteaftrek op de koopkracht van huizenbezitters verwaarloosbaar zou zijn.

Hier lees je het artikel dat wij eerder schreven over de hypotheekrenteaftrek.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 7 september 2020

Situatie

  • Algemeen

Vragen over de hypotheekrenteaftrek?

Wil je meer weten over de afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de gevolgen daarvan voor jouw hypotheek? Stel je vraag online of maak een afspraak met Freek bij jou in de buurt.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.