Schenken en lenen: méér met hetzelfde geld

Van de jongeren tot 25 jaar die in 2019 hun eerste woning kochten, bracht zo’n 94% eigen geld mee. Natuurlijk, bijkomende kosten (zo’n 5% van de koopsom) kunnen sowieso niet meegefinancierd worden. Die betaal je uit eigen zak. Maar een derde van die groep kon zelfs meer dan 10% van de koopsom op tafel leggen. Het lijkt erop dat steeds meer starters ‘gesubsidieerd’ worden door ouders, grootouders of andere weldoeners. Heel genereus. Maar hoe werkt dat schenken in de praktijk?

Ook in 2020 is ‘fiscaal vriendelijk’ schenken mogelijk. Met een zogenaamde ‘leen-schenk-constructie’ is dat gunstig voor zowel schenker als ontvanger. Om te beginnen is de schenkingsvrijstelling voor 2020 verruimd naar € 103.643. Tot dit bedrag kan je eenmalig profiteren van een belastingvrije schenking voor aankoop van een woning, het aflossen van een hypotheek of restschuld of voor woningverbetering. Niet alleen interessant voor starters, maar ook voor huizenbezitters die al een hypotheek hebben.

Je hoeft tegenwoordig geen familie meer te zijn voor de schenkingsvrijstelling. Wel moet de begunstigde tussen de 18 en 40 jaar zijn. Bij zo’n schenking, die over drie jaar gespreid mag worden, gelden partners als één persoon.

Hoe werkt die gunstige ‘leen-schenk-constructie’ nu in de praktijk? Kort samengevat wordt als aanvulling op de hypotheek een deel van de koopsom onderhands geleend. Dat betekent dat er geen geldverstrekker bij betrokken is, waardoor je voorwaarden en rente in overleg kunt bepalen. Die rente is overigens fiscaal aftrekbaar. Daar komt bij dat een deel van de jaarlijkse aflossing wordt teruggeschonken.

Beide partijen hebben hier voordeel bij. De koper kan meer lenen. En de gever van het geld verdient meer dan de gewone spaarrente op dit moment oplevert. Als dat geen win-win situatie is!

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 28 februari 2020

Situatie

  • Eerste woning

Meer weten over schenken en lenen?

Vraag Freek Hypotheek om persoonlijk advies.
Het eerste, uitgebreide gesprek is gratis.