Case: bijlenen zonder aflossen

Eric is een alleenstaande vader met een prima baan en dito inkomen. Hij wil graag zijn huis verbouwen voor € 100.000 nu de overwaarde dit toelaat. Tegelijkertijd wil hij de lasten laag houden in verband met zijn studerende kinderen. Bijlenen betekent verplicht aflossen, neemt hij aan, maar dat kán ook anders.

De afweging

Eric heeft deze verbouwing jarenlang voor zich uitgeschoven, maar met de huidige overwaarde op zijn huis, zou hij de hypotheek kunnen oversluiten. Aan de andere kant hikt hij aan tegen een verhoging van zijn maandlasten, wat als jongvolwassenen leunen zijn drie kinderen nog fors op zijn financiële ondersteuning. Eric vraagt Freek om zijn advies.

De oplossing

Eric’s aanname dat je alles wat je bijleent ook verplicht moet aflossen, klopt niet. Dat moet alleen als je gebruik wilt maken van het belastingvoordeel. In overleg met Eric sluit Freek de huidige hypotheek over, waarbij Eric maximaal aflossingsvrij leent. Daarbij ziet hij vrijwillig af renteaftrek en dus ook van aflossing. De verbouwing kan gewoon doorgaan, zonder dat het gezin van Eric daar financieel onder lijdt.

De voordelen

In Eric’s geval leidt niet-aflossen zonder renteaftrek tot lagere lasten dan aflossen met belastingvoordeel. Om die reden kiest Eric voor de eerste optie en accepteert hij dat de schuld langer blijft doorlopen, met pas later hogere lasten tot gevolg.

NB: Aflossingsvrij lenen is niet in alle situaties mogelijk en/of passend en vereist dus een klantspecifiek advies.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

De mensen achter Freek

Hallo! Wij zijn Freek en wij zorgen voor jouw hypotheek. Vanaf de eerste (online) ontmoeting tot de hypotheek weer is afgelost. We stellen ons team graag aan je voor.

Vacature Hypotheekadviseur

Freek hypotheek groeit! Wij zoeken daarom per direct ter uitbreiding van ons team een enthousiaste hypotheekadviseur.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!

Wat doe jij met je spaargeld: je hypotheek aflossen of beleggen?

Wat doe jij met je spaargeld: je hypotheek aflossen of beleggen? Wat is een verstandige keuze? We vroegen het aan Kitty Walet.