Case: nu of later?

Anneke is 53 jaar, alleenstaand en een echte levensgenieter. Zij staat op het punt om te  verhuizen naar een levensloopbestendig appartement. Om haar maandelijkse lasten zo laag mogelijk houden, wil zij maximaal aflossingsvrij lenen. Dat lijkt logisch, maar is het dat ook op de langere termijn?

De afweging

Anneke heeft een veeleisende baan, en geniet daarom des te meer van haar vrije tijd. Zij heeft een feilloos gevoel voor de goede dingen des levens. Om een beeld te krijgen van Annekes financiële situatie, worden zowel inkomen, vermogen als pensioen geïnventariseerd. Haar pensioeninkomen blijkt beduidend lager dan haar huidige salaris, en nu al houdt zij amper spaargeld over. Vanuit die gedachte is het logisch dat Anneke haar maandlasten wil drukken, maar wellicht ook wat kortzichtig, zo rekent Freek haar voor.

De oplossing

Na de pensioengerechtigde leeftijd van 68 jaar daalt Annekes besteedbare inkomen. Tegelijkertijd blijven de maandelijkse lasten hoog, omdat het belastingvoordeel tegen die tijd al vervallen is. Anneke komt dan in de situatie dat zij meer vrije tijd, maar veel minder te besteden heeft. Dat vindt zij bij nader inzien geen aanlokkelijk idee. Freek stelt daarom voor:

  • dat zij tot aan haar pensioen aanvullend contractueel aflost;
  • met een extra aflossing van € 300 per maand kan zij in de resterende 180 maanden een extra bedrag van € 54.000 aflossen op de hypotheek.
  • dit leidt na vijftien jaar tot een aanzienlijke lastendaling, waardoor het besteedbare inkomen toeneemt.

De voordelen

Door niet alleen te denken aan de korte termijn, maar ook een zorgvuldige afweging te maken tussen alle inkomens- en vermogenselementen op de lange termijn, kan Anneke een realistische keuze maken over hoe zij nu en later wil leven. ‘Wie dan leeft, dan zorgt’ is doorgaans geen advies dat standhoudt.

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

De mensen achter Freek

Hallo! Wij zijn Freek en wij zorgen voor jouw hypotheek. Vanaf de eerste (online) ontmoeting tot de hypotheek weer is afgelost. We stellen ons team graag aan je voor.

Vacature Hypotheekadviseur

Freek hypotheek groeit! Wij zoeken daarom per direct ter uitbreiding van ons team een enthousiaste hypotheekadviseur.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!

Wat doe jij met je spaargeld: je hypotheek aflossen of beleggen?

Wat doe jij met je spaargeld: je hypotheek aflossen of beleggen? Wat is een verstandige keuze? We vroegen het aan Kitty Walet.