Case: oversluiten met een boeterente?

Steven (33) en Julia (30) hebben destijds een rente van 4,9% op hun hypotheek afgesloten en zitten daar nog bijna drie jaar aan vast. Zij willen graag extra bijlenen voor een verbouwing van € 40.000, maar twijfelen tussen verhogen en oversluiten.

De afweging

De huidige hypotheek bestaat uit een aflossingsvrij deel en een deel annuïteit. De hypotheek voorziet niet in een verhoogde inschrijving, dus Steven en Julia zullen naar de notaris moeten om een hypotheekverhoging voor de verbouwing te regelen. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Aan de andere kant gaat een oversluiting gepaard met een boeterente, en het is maar de vraag of zij die boete binnen afzienbare tijd kunnen terugverdienen aan het rentevoordeel.

De oplossing

Om een goede keuze te maken tussen verhogen bij de huidige geldverstrekker of oversluiten vragen we de boeterente op. Na enige rekenwerk blijkt dat bij de huidige rentestand de terugverdientijd nog geen 2,5 jaar beslaat. Dat is nog korter dan de huidige resterende rentevastperiode! We sluiten de hypotheek dus over en zetten de rente voor twintig jaar vast.  De verbouwing van € 40.000 en ook de boeterente worden meegefinancierd.

De voordelen

De nieuwe bruto maandlast is ruim € 70 lager (en slechts € 60 netto hoger) dan de huidige bruto last, terwijl Steven en Julia zelf waren uitgegaan van een flinke lastenstijging. Zij kunnen de verbouwing financieren, en hebben voor de komende twintig jaar een solide financiële basis.

Verbouwen en je hypotheek

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

De mensen achter Freek

Hallo! Wij zijn Freek en wij zorgen voor jouw hypotheek. Vanaf de eerste (online) ontmoeting tot de hypotheek weer is afgelost. We stellen ons team graag aan je voor.

Vacature Hypotheekadviseur

Freek hypotheek groeit! Wij zoeken daarom per direct ter uitbreiding van ons team een enthousiaste hypotheekadviseur.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!

Wat doe jij met je spaargeld: je hypotheek aflossen of beleggen?

Wat doe jij met je spaargeld: je hypotheek aflossen of beleggen? Wat is een verstandige keuze? We vroegen het aan Kitty Walet.