Case: oversluiten of aanpassen?

Bart en Ellen zijn bestaande klant sinds 2012 en komen op bezoek voor een mogelijke oversluiting. Hun hypotheek bestaat uit twee delen: een helft aflossingsvrij en een helft banksparen. Verder is er een overlijdensrisicodekking uit 2012 op twee levens.

De afweging

Nadat we inkomen, vermogen, pensioen en wensen hebben geïnventariseerd, maken we een vergelijking tussen oversluiten en aanpassen. We besluiten tot het laatste, omdat Bart en Ellen bij oversluiting namelijk ook afkoopkosten op het bankspaarleningdeel betalen, die niet binnen een redelijke termijn terugverdiend kunnen worden.  

De oplossing

De oplossing voor het vraagstuk ligt bij een aanpassing van de hypotheek bij de huidige verstrekker waarbij we:

  • het deel aflossingsvrij kunnen middelen naar een nieuwe 10-jaars termijn, zonder afkoopkosten;
  • het deel banksparen laten doorlopen, waarbij Bart en Ellen € 10.000 spaargeld in die rekening storten, zodat de maandelijkse lasten dalen en over die 10.000 geen vermogensbelasting meer betaald wordt per 2021;
  • een korting verkrijgen van 0,4% op beide leningdelen door het aanleveren van de actuele marktwaarde.
  • de overlijdensrisicodekking beëindigen en vervangen door een nieuwe dekking die vrijwel een gelijke premie heeft, maar een langere looptijd, zodat nu tot 68 jaar (pensioenrichtleeftijd) verzekerd is.

De voordelen

Op deze wijze zijn hun wensen vervuld tegen veel lagere kosten dan bij een oversluiting: Bart en Ellen betalen namelijk geen afkoopkosten en geen notariskosten. Bovendien zou een oversluiting in hun situatie niet tot lagere lasten hebben geleid.

Hypotheek oversluiten

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

De mensen achter Freek

Hallo! Wij zijn Freek en wij zorgen voor jouw hypotheek. Vanaf de eerste (online) ontmoeting tot de hypotheek weer is afgelost. We stellen ons team graag aan je voor.

Vacature Hypotheekadviseur

Freek hypotheek groeit! Wij zoeken daarom per direct ter uitbreiding van ons team een enthousiaste hypotheekadviseur.

Kleine lichtpuntjes op de oververhitte woningmarkt

De huizen zijn goedkoper geworden. Sommigen verwachten dat de huizenprijzen verder zullen dalen. Wat betekent dat voor jou als huizenkoper?

De rentevaste periode van mijn hypotheek loopt binnen tien jaar af. Wat nu?

Als de rentevaste periode van jouw hypotheek binnen tien jaar afloopt, moet je dan nu al in actie komen omdat de rente stijgt? Lees hier meer.

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Stond de rente toen jij je hypotheek afsloot rond 3% of lager en heb je verhuisplannen? Koop of verkoop niet zomaar. En lees vooral verder!

Wat doe jij met je spaargeld: je hypotheek aflossen of beleggen?

Wat doe jij met je spaargeld: je hypotheek aflossen of beleggen? Wat is een verstandige keuze? We vroegen het aan Kitty Walet.