Case: scheiden en dus verhuizen?

Jeroen en Saskia zijn getrouwd en hebben twee kinderen. Helaas is het huwelijk stukgelopen en nu moeten er afspraken worden gemaakt over de scheiding. Een belangrijk punt is de woning: Saskia wil in het huis blijven wonen, maar dat lijkt financieel onhaalbaar.

De afweging

Jeroen en Saskia zijn in overleg over het scheidingsconvenant, waarin zij onder meer vastleggen wat er met de gezamenlijke woning moet gebeuren. De hypotheek is in 2011 met NHG afgesloten en bestaat voor de helft uit een spaarhypotheek en de andere helft is aflossingsvrij. Saskia wil graag in het huis blijven wonen, maar nadat zij enkele internettoetsen heeft ingevuld, lijkt dat geen haalbare kaart. Verkopen dan maar?

De oplossing

Na een inventarisatie van alle gezamenlijke bezittingen en schulden komt Freek uit op vier vermogensbestanddelen: de woning en de spaarpolis vertegenwoordigen een positieve waarde, en de hypotheek en een klein krediet voor de auto hebben een negatieve waarde. Tijdens het gesprek blijkt dat Saskia’s ouders financieel willen bijspringen en Freek nodigt hen uit om een tweede gesprek bij te wonen. Om een oplossing te vinden die past bij Saskia’s inkomen, wordt het volgende besloten:

  • Saskia’s budget wordt getoetst op de werkelijke lasten. Deze beheertoets van NHG geeft een hogere leencapaciteit op het inkomen dan de reguliere toets bij aankoop.
  • De spaarpolis wordt gebruikt om de hypotheek te verlagen.
  • Saskia blijft maximaal aflossingsvrij lenen en de rest wordt een annuïteithypotheek.
  • Het kleine, resterende krediet wordt afgelost met spaargeld.
  • Saskia en Jeroen zien over en weer af van partneralimentatie.
  • De hypotheekpolis en het huis worden aan Saskia toebedeeld, dus Jeroen heeft recht op de helft van zowel de overwaarde van het huis als de waarde van de spaarpolis. Dat geld is er niet. In overleg met Saskia en haar broer maken Saskia’s ouders geld vrij voor een schenking, waarmee de uitkoop van Jeroen wordt betaald.

De voordelen

Los van het feit dat deze beslissing leidt tot continuïteit voor de kinderen, hebben beide partners nu een gezonde financiële uitgangspositie voor de toekomst. Het behoud van de woning is ook in het belang van de geldverstrekker en de Nationale Hypotheekgarantie, vandaar dat zij vaak welwillend zijn om mee te werken.

Heb jij een vergelijkbare situatie?

Freek kijkt graag samen met jou wat voor jou de beste oplossing is. Maak een afspraak bij een vestiging in jouw buurt of stel je vraag alvast online.

Gerelateerde berichten

Je hypotheek na een scheiding in Zaandam

Een hypotheek roept bij een scheiding vaak veel vragen op. Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben een eigen huis dan komt daar heel wat bij kijken, zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak.

Kansen op een hypotheek (en woning) na een echtscheiding

Alleenstaanden komen door de woningcrisis maar moeilijk aan een woning. Dus wat moet je dan als je gaat scheiden?

Slapeloze nachten over de hypotheek? Niet meer nodig!

Bij Freek spreken we veel mensen die onzeker zijn over het kopen van een huis of de maandelijkse laten voor de hypotheek. Hoe nemen we de zorgen weg?

Samenwerking scheidingsspecialist en hypotheekadviseur in Alphen aan den Rijn

Sinds dit jaar heeft Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn nieuwe huisgenoten. We delen een voordeur met ZV Scheidingsspecialisten.

Eerste hulp bij scheiden of relatiebeëindiging: wat gebeurt er met je hypotheek?

Als je een huis koopt, denk je misschien niet na over wat er met je huis of hypotheek gebeurt in geval van scheiden of relatiebreuk. Op zich is dat logisch – je koopt tenslotte samen een woning met de intentie om daar lang en gelukkig te blijven wonen. Het kan echter geen kwaad om vooraf de gevolgen van een relatiebreuk in kaart te brengen.

Wat gebeurt er met je hypotheek bij scheiden?

Scheiden is al vervelend genoeg, maar als je met je ex-partner een huis hebt, dan moet je het een en ander regelen. Freek zet het op een rijtje.