Anw-compensatie en jouw hypotheek

Bij de pensioenregeling van ABP is de Anw-compensatie komen te vervallen. Wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?

Geen Anw-compensatie meer bij ABP

Bij de pensioenregeling van ABP – het pensioenfonds voor overheid en onderwijs – is er geen Anw-compensatie meer. Wat betekent het vervallen van deze compensatie? En wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek als deze compensatie is meegenomen in de berekening?

Wat is een Anw-compensatie?

Als je overlijdt, kunnen jouw partner en kinderen recht hebben op een wettelijke uitkering van de overheid. Dat is geregeld via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Ontvangt jouw partner nog geen AOW? En ontvangt jouw partner geen of maar een gedeeltelijke Anw-uitkering van de overheid? Dan vult het pensioenfonds ABP het nabestaandenpensioen in sommige situaties aan. Dit wordt Anw-compensatie genoemd.

Geen recht op compensatie

Sinds 1 januari is deze Anw-compensatie komen te vervallen. Als je nu komt te overlijden, heeft jouw partner geen recht meer op deze compensatie. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw partner, afhankelijk van hoe lang je al pensioen opbouwt bij ABP.

Wat zijn de gevolgen voor jouw hypotheek?

De Anw-compensatie kan variëren van enkele tientjes tot vele honderden euro’s per maand. Als de Anw-compensatie deel uitmaakt(e) van jouw pensioenregeling, is deze waarschijnlijk ook meegenomen in het hypotheekadvies. Het ging mee in de berekening als inkomen voor de nabestaande na overlijden. Het probleem kan dus ontstaan dat de hypotheek niet meer betaalbaar is voor jouw nabestaande als je voor jouw AOW-leeftijd overlijdt.

Nabestaandenpensioen en jouw hypotheek: Freek adviseert

Is de uitkering bij overlijden onvoldoende? Het is mogelijk zelf een Anw-hiaatverzekering af te sluiten om het mogelijke tekort op te vangen. De adviseurs van Freek kunnen je natuurlijk hierbij helpen. Samen kijken we naar het inkomen van jouw huishouden, nu en in de toekomst.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 27 december 2017

Situatie

  • Bij overlijden , Met pensioen

Nabestaandenpensioen en jouw hypotheek
Freek adviseert!

De adviseurs van Freek staan voor je klaar. Samen kijken we naar het inkomen van jouw huishouden, nu en in de toekomst. Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij ons op kantoor.

Geld uit stenen halen: zo werkt ’t

Woningeigenaren met een huis met overwaarde kunnen met een hypotheek deze overwaarde opnemen zonder het huis te verkopen. Hoe werkt geld uit stenen halen?

Tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten?

Te oud zijn voor een hypotheek, kan dat? Het is bij Freek Hypotheek een veelgehoorde vraag en onterecht een zorg die leeft onder ouderen. In dit artikel geven we het antwoord op de vraag: tot welke leeftijd kan ik een hypotheek afsluiten? Er is geen maximumleeftijd voor het afsluiten van een hypotheek. Wel spelen er […]

Een hypotheek op latere leeftijd: het kan!

Willie (79) en Joke (78) zochten na 52 jaar in hun ruime woning een kleiner, gelijkvloers appartement waar ze nog jarenlang kunnen wonen. Een spannende stap, want kon het echtpaar op hun leeftijd nog wel een hypotheek krijgen? Dankzij de hulp van Freek Hypotheek durfden ze de stap te maken en zijn de financiële zaken […]