Dit is waarom banken stoppen met rentemiddeling

Rentemiddeling biedt je de mogelijk om te profiteren van de lage rentestand. Je verlaagt je oude rente en krijgt het gemiddelde van de marktrente van jouw bank. Door nieuwe regels is dit goedkoper geworden. Toch zijn er meerdere banken gestopt met aanbieden. Waarom is dit?

Nieuwe regels

Per 1 juli 2019 gelden nieuwe regels. Vanaf die datum mogen banken alleen het ‘werkelijk geleden financiële nadeel’ in rekening brengen; de boeterente. Dit is bij oversluiten ook het geval. Voordat deze regeling van kracht was, rekenden de banken een renteopslag. Deze opslag werd gebruikt om het risico te dekken dat klanten op korte termijn verhuizen en op die manier overstappen naar een andere bank. De nieuwe regels zijn toen ingevoerd om alle hypotheekhouders te beschermen. Door de nieuwe regeling mogen banken geen renteopslag meer rekenen bij middeling. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor hen om dit aan te blijven bieden. Om die reden zijn er al meerdere banken gestopt dit te doen.

Oversluiten of middelen?

Rentemiddeling is vooral populair bij huizenbezitters die graag hun rente willen verlagen, maar schrikken van de hoge kosten die bij oversluiten horen. De kosten die je maakt bij rentemiddeling zitten grotendeels verwerkt in de nieuwe rente, waardoor je dit wat minder ‘voelt’. Het nadeel is wel dat je nog altijd vastzit aan je oude hypotheek en bank. Bij oversluiten kan je je hypotheek helemaal opnieuw samenstellen, wat op lange termijn kan zorgen voor een grotere besparing. Lees hier alle voor- en nadelen van rentemiddeling.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 7 oktober 2019

Situatie

Profiteer ook van de lage rente

Stuur ons een bericht online of maak een afspraak bij ons op kantoor.