Eerste hulp bij scheiden of relatiebeëindiging: wat gebeurt er met je hypotheek?

Als je een huis koopt, denk je misschien niet na over wat er met je huis of hypotheek gebeurt in geval van scheiden of relatiebreuk. Op zich is dat logisch – je koopt tenslotte samen een woning met de intentie om daar lang en gelukkig te blijven wonen. Het kan echter geen kwaad om vooraf de gevolgen van een relatiebreuk in kaart te brengen.

Als beide inkomens nodig zijn voor het verkrijgen van de hypotheek, dan is de vraag of één van beiden na de breuk de hypotheek en woning op eigen naam kan krijgen. Staan de woning en de hypotheek zowel op jouw naam als de naam van je ex-partner? Dan moet het saldo van de woningwaarde, de hypotheek en eventueel aanwezig aflosproducten naar eigendomsverhouding worden verdeeld. Dat kan op twee manieren:

1. De woning verkopen

De eerste manier is vrij simpel: jullie verkopen de woning. Het afsluiten van een hypotheek gebeurt vaak op basis van twee inkomens. De kans is dus aanwezig dat jij of je ex-partner de hypotheek niet op eigen naam kan voortzetten omdat het inkomen en vermogen ontoereikend is. De enige optie is dan om de woning te verkopen, waarna je twee mogelijkheden overhoudt: je houdt overwaarde of een restschuld over. Zowel de overwaarde als de restschuld wordt naar eigendomsverhouding verdeeld.

2. De hypotheek op 1 naam zetten 

Wil je in de woning blijven wonen en kun je de hypotheek op eigen naam voortzetten (eventueel ná een gedeeltelijke aflossing)? De geldverstrekker kijkt dan naar verschillende factoren.  Wat is jouw inkomen in verhouding tot de openstaande hypotheekschuld? Moet er alimentatie worden betaald of ga je die juist ontvangen?  De regels rondom woningbehoud na een relatiebreuk zijn overigens wel ruimer dan bij de aankoop. Feitelijk koop je in deze situatie het eigendomsdeel van jouw ex-partner waarmee je de volledige eigendom verkrijgt. Jouw adviseur, de geldverstrekker en de notaris spelen hierbij alle een belangrijke rol.  

Overwaarde of onderwaarde?

Er zal bepaald moeten worden en overeenstemming moeten zijn of er sprake is van over- of onderwaarde. Als er overwaarde is, dan kan de blijvende partner zijn ex-partner uitkopen met eigen geld en/of een hogere hypotheek. Blijf jij in de woning en is er onderwaarde? Dan moet jouw ex-partner in beginsel zijn/haar deel van de schuld aan jou vergoeden.

Behoud van hypotheekrenteaftrek

Kies je ervoor om tijdens de afhandeling van de scheiding niet in hetzelfde huis te blijven wonen? Weet dan dat degene die het huis verlaat geen recht meer heeft op hypotheekrenteaftrek. In dit geval is het een goed idee om gebruik te maken van de fiscale scheidingsregeling. Deze regeling houdt — vereenvoudigd — in dat je allebei nog twee jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek na het vertrek van één van de partners uit de gezamenlijke woning.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 28 augustus 2019

Situatie

  • Scheiden

Weten of jij in jullie woning kan blijven wonen?

Of heb je een andere vraag met betrekking tot je hypotheek en scheiden? Neem dan gerust contact op met Freek.

Wat gebeurt er met je hypotheek bij scheiden?

Scheiden is al vervelend genoeg, maar als je met je ex-partner een huis hebt, dan moet je het een en ander regelen. Freek zet het op een rijtje.

Je hypotheek na een scheiding

Een hypotheek roept bij een echtscheiding vaak veel vragen op. Als jullie uit elkaar gaan en jullie samen een eigen woning hebben, dan komt daar heel wat bij kijken. Zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak.

Wat betekent een scheiding voor jouw hypotheek?

Een hypotheek roept bij een scheiding vaak veel vragen op. Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben een eigen huis dan komt daar heel wat bij kijken, zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak.