Je hypotheek verlagen door rentemiddeling

Wil je profiteren van de lage rente? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een daarvan is rentemiddeling. Maar wat is dat precies? Freek legt het uit en vertelt je wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling is een van de mogelijkheden om jouw maandelijkse hypotheekkosten te verlagen. Hiervoor zet je de rente van je huidige hypotheek om naar een lager rentepercentage. Bij rentemiddeling breek je je huidige rentevaste periode open. Vervolgens krijg je een nieuwe rentevaste periode.

Boeterente

Jouw nieuwe rente is een gemiddelde van je oude (hoge) rente en de huidige (lage) rente. Hierdoor ga je maandelijks meteen minder voor je hypotheek betalen. Op korte termijn is dat natuurlijk aantrekkelijk, maar op de lange termijn is het niet altijd de beste keuze. Als je je rentevaste periode eerder openbreekt, krijg je namelijk een boeterente. In het nieuwe rentepercentage zit de boeterente verwerkt door een renteopslag. Hierdoor ga je minder per maand betalen, maar niet zoveel als je mogelijk had verwacht.

De voor- en nadelen van rentemiddeling

Voor

  • Je profiteert van een lagere hypotheekrente
  • Lagere maandelijkse hypotheeklasten
  • Een lagere rente voor langere tijd
  • Geen spaargeld nodig om van lagere hypotheekrente te profiteren

Tegen

  • Je betaalt soms eenmalige administratiekosten aan de hypotheekverstrekker
  • Rentemiddeling is vaak duurder dan de renteboete in één keer betalen
  • Als de rente laag blijft, kan het zijn dat je op termijn duurder uit bent

Is rentemiddeling iets voor jou?

Door de nog steeds zeer lage hypotheekrente is dit het moment om na te denken of rentemiddeling iets voor jou is. Freek vertelt je in een persoonlijk gesprek of rentemiddeling in jouw situatie het beste is om te doen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 25 oktober 2018

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies over rentemiddeling?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.