Overwaarde: wat is het en hoe kun je ervan profiteren?

Als de verkoopprijs van jouw koopwoning hoger is dan je resterende hypotheek is er sprake van overwaarde. Door de hoge prijzen op de woningmarkt hebben veel Nederlanders daar momenteel mee te maken. En met overwaarde kun je veel doen! Wat allemaal? Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Als je gaat verhuizen

Een nieuw huis kopen

Je kunt de overwaarde in een nieuwe koopwoning steken, zodat je een lagere hypotheek krijgt. Als je de overwaarde niet in je nieuwe koopwoning steekt, krijg je te maken met een bijleenregeling en heb je geen recht meer op renteaftrek over het bedrag van de overwaarde. De bijleenregeling geldt als je je woning verkoopt en je geld overhoudt als je de eigenwoningschuld hebt afgelost. Vaak is de opbrengst van een verkochte woning hoger dan de eigenwoningschuld. Dit verschil is de overwaarde. Als je een nieuwe hypotheek afsluit, mag je de rente aftrekken over maximaal de aankoopprijs van je nieuwe woning. Hier gaat de eigenwoningreserve (de overwaarde van je oude woning en eerder onstane overwaarde) nog vanaf.

(Tijdelijk) huren

De bijleenregeling vervalt als je pas na drie jaar weer een woning koopt. In dat geval krijg je de overwaarde van je woning op je rekening gestort. Een extra zakcentje dat je naar eigen inzicht kunt besteden, bijvoorbeeld voor je spaarrekening of een mooie reis. Koop je binnen drie jaar toch weer een huis, dan moet je de overwaarde alsnog inbrengen.

Eerst kopen, dan verkopen

Wil je eerst een nieuwe woning kopen voordat je je huidige woning met overwaarde hebt verkocht? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig. Dit sluit je af om de overwaarde alvast voor te financieren. De overwaarde krijg je namelijk pas als je woning echt verkocht is. Let op: je betaalt rente over het overbruggingskrediet.

Als je in de huidige woning blijft wonen

Investeren in je huidige woning

Wil je je huidige woning verbouwen en wil je deze verbouwing financieren met overwaarde? Ook dat kan. Over het bedrag van je overwaarde kun je je huidige hypotheek namelijk verhogen. Hierdoor gaan je lening en maandlasten omhoog. Dit moet overigens wel op je inkomen passen. Laat Freek dus checken wat jouw mogelijkheden zijn!

Bekijk hier andere financieringsmogelijkheden voor een verbouwing.

Uitkeren overwaarde

Je kunt de overwaarde ook laten uitkeren als je niet binnen drie jaar een nieuwe woning koopt. Van de overwaarde kun je bijvoorbeeld een nieuwe auto kopen of je pensioen aanvullen. Het is wel goed om te weten dat overwaarde als vermogen wordt gezien. Mogelijk moet je hier belasting over betalen. Ook mag er over de hoogte van dit verzilverde bedrag geen hypotheekrente meer worden afgetrokken, omdat je het niet voor je woning gebruikt. Daardoor gaan je maandlasten dus omhoog.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 11 april 2019

Situatie

  • Algemeen , Verbouwen , Volgende woning kopen

Wil jij advies over jouw situatie?

Freek Hypotheek helpt je graag verder.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.