Tweeverdieners krijgen mogelijk hogere hypotheek

Tweeverdieners kunnen vanaf 2018 mogelijk meer lenen voor de aankoop van een woning. Dit blijkt uit een conceptbesluit van het ministerie van Financiën. Het tweede (laagste) inkomen zou vanaf volgend jaar voor 70 procent kunnen meetellen bij de hypotheekaanvraag.

Groter deel inkomen gaat meetellen bij tweeverdieners

Vorig jaar werd het percentage al verhoogd van 50 procent naar 60 procent dit jaar. Het voorstel is onderdeel van de jaarlijkse aanpassingen van de regels die onder meer bepalen hoeveel geld kopers mogen lenen op basis van hun inkomen. De verhoging is nog niet definitief. De nieuwe leennormen worden naar verwachting eind oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Op dit moment mag in Nederland overigens nog tot 101 procent van woningwaarde aan hypotheek worden verstrekt. Volgend jaar wordt dat met 100 procent iets lager, waarmee het niet meer mogelijk is meer te lenen dan de woningwaarde.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 29 augustus 2017

Situatie

  • Algemeen

Wil je graag persoonlijk advies over je hypotheek?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Wel of niet bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Jaarlijks maken veel huiseigenaren bezwaar tegen de hoogte van hun WOZ-waarde. Maar let op: een hoge WOZ-waarde kan ook een financieel voordeel opleveren.

Het huis van Mark en Victoria is van het gas af

Mark en Victoria hebben hun huis zó verbouwd en verduurzaamd dat ze helemaal van het gas af zijn. Hoe ze dat hebben gedaan en wat het oplevert? Lees het interview.

Mayke en Job bouwen zelf een duurzaam droomhuis

Starters Mayke en Job werden ingeloot voor een eigen kavel en bouwen nu zelf een nul-op-de-meterwoning. Hoe de hypotheek geregeld is? Lees het interview.