De veelgestelde vragen aan Freek

De rente is historisch laag. Wil je weten of je kunt lenen tegen een lagere rente? Of je maandbedrag kunt verlagen? Dit zijn vragen wij regelmatig gesteld krijgen. Hieronder geven wij antwoord op deze vragen en meer.

Kunnen mijn hypotheeklasten lager worden door een lagere rente?

Ja, dat kan. Nu de rente op dit moment erg laag is wil iedereen graag profiteren van deze lagere rente. Alleen, als je de rente voor een langere periode hebt vastgelegd, dan kun je deze niet zomaar verkorten.

Kan ik mijn hypotheeklasten verlagen door minder af te lossen?

Als je minder aflost dan verlaag je automatisch je maandlasten. Maar mag je zomaar je aflossing verlagen? Dat mag niet altijd. Er zijn regels aan gebonden. Als vuistregel kun je aanhouden dat je 50% van de waarde van je huis niet hoeft af te lossen. Bedenk wel dat de resterende hypotheek voor je betaalbaar moet blijven.

Kan ik mijn hypotheeklasten verlagen door extra af te lossen?

Als je spaargeld hebt, of een bonus of vakantiegeld, dan is het mogelijk om extra op je hypotheek af te lossen. Omdat je door de extra aflossing je hypotheek verlaagt, verlaag je je rentelasten. Heb je een verplichte aflossing op je hypotheek? Dan wordt ook de aflossing minder.

De rentevastperiode van mijn hypotheek (of één van de delen) loopt binnen een periode van 4 jaar af. Moet ik hem opnieuw vastleggen?

Het opnieuw vastleggen van de hypotheekrente zou interessant kunnen zijn. De kosten zijn te overzien en je hebt weer voor een langere periode zekerheid over je maandlasten. Het kan zijn dat een andere geldverstrekker je een betere hypotheek kan aanbieden, onder betere voorwaarden of tegen een lagere rente.

Hoe werkt een hypotheek waarin de aflossing wordt geregeld met sparen?

Over je hypotheek betaal je dan maandelijks de afgesproken rente. Daarnaast spaar je maandelijks een bedrag om op de einddatum van de hypotheek deze (gedeeltelijk) af te lossen. Door een eenmalig bedrag in je spaarpot te storten, kan het bedrag dat je maandelijks spaart lager worden. Bij een storting van €10.000 is de verlaging ongeveer €50 per maand.

Nieuwste updates

“Laat je aflossingsvrije hypotheek doorlichten door hypotheekadviseur”

De aflossingsvrije hypotheek is volop in het nieuws; banken proberen de één miljoen huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek om de risico’s onder de aandacht te brengen. Volgens hypotheekadviseur Kitty Walet van Freek Hypotheek moeten mensen niet meteen bang worden. “Het belangrijkste is dat je je ervan bewust bent.”

Lees meer

Gratis up-to-date blijven?

Jij houdt ons op de hoogte en wij vertellen je of dit van invloed is op je hypotheek.

Als je je hebt aangemeld ontvang je nog een e-mail ter bevestiging.