5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Op 5 oktober organiseert NVM weer een Open Huizen Dag. Dit gebeurt twee keer per jaar. Je kunt dan een groot aantal huizen bezichtigen zonder afspraak. Dit is hét moment om te oriënteren op de huizenmarkt. Maar waar let je dan op? Hoe gebruik je deze dag optimaal? Wij hebben de beste tips voor je verzameld.

1. Goede voorbereiding

Tijdens de Open Huizen Dag heb je maar vier uur de tijd om jouw koophuizen te bekijken. Dit is niet lang. Stippel daarom van tevoren jouw route uit. Alle deelnemende huizen kan je online terugvinden. Kies alleen huizen uit die voldoen aan jouw eisen en in jouw budget passen. Goede voorbereiding is key! Het is ook aan te raden van tevoren een checklist te maken van alle punten die jij belangrijk vindt en wilt checken. Zo benut je je tijd optimaal.

2. Houd rekening met een verbouwing

Wanneer je een huis bezoekt, moet je jezelf direct afvragen of de indeling helemaal naar jouw wens is. Wil je het zo laten of wil je verbouwen? Dat is erg belangrijk voor jouw uiteindelijke budget. Houd hier dus rekening mee tijdens je bezoek, anders is het zonde van je tijd.

3. Houd rekening met andere extra kosten

Achterstallig onderhoud brengt kosten met zich mee. Bekijk daarom goed de staat van de kozijnen en het schilderwerk. Ook is het belangrijk de apparaten te checken. Controleer bijvoorbeeld de staat van het keukenapparatuur en de leeftijd van de CV-ketel. Dit zijn dure onderdelen om te vervangen. Het is mogelijk om dit door middel van een bouwtechnische keuring te laten doen. Dit is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning. Zo heb je een duidelijke inzage in alle extra kosten. 

4. Blijf objectief

Wanneer je je droomhuis hebt gevonden, spring je het liefst een gat in de lucht. Maar dit is niet altijd even handig. Als je tijdens de bezichtiging te enthousiast overkomt, sta je een stuk minder sterk in de onderhandelingen. Probeer altijd objectief te blijven en blijf kritische vragen stellen.

5. Ga nog een keer kijken

Het kan druk zijn tijdens de Open Huizen Dag. Hierdoor kan het zijn dat je niet helemaal op je gemak en in alle rust het huis hebt bekeken. Je kunt altijd nog een bezichtiging inplannen. Neem daarna iemand mee die met je meekijkt en maak een rondje door de wijk. Blijf jezelf afvragen: zie ik mezelf hier wonen?

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 4 oktober 2019

Situatie

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.