Of je nu al een woning hebt, of van plan bent er een te kopen: de WOZ-waarde is heel belangrijk voor de hoogte van je woonlasten. Freek vertelt je er meer over.

WOZ-beschikking: de marktwaarde van jouw huis

Heb je een eigen huis? Dan krijg je binnenkort van de gemeente de nieuwe WOZ-beschikking toegestuurd. Dit is de marktwaarde van jouw woning, op basis waarvan jij (gemeentelijke) belasting betaalt. Een belangrijk meetpunt dus, want als de gemeente de prijs van jouw huis te hoog inschat, betaal je meer belasting dan nodig is. Ook een te lage WOZ-waarde is niet altijd gunstig; bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen of een tweede hypotheek wilt afsluiten.

Hoe weet je of de WOZ-waarde klopt?

De gemeente bepaalt de waarde van jouw huis op basis van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Klinkt logisch, maar twee op het oog vrijwel dezelfde huizen, met een vergelijkbare woonoppervlakte en perceel zijn niet vanzelfsprekend evenveel waard. Denk maar aan eventueel achterstallig onderhoud of de aanwezigheid van bijvoorbeeld een luxe keuken of badkamer. De gemeente heeft deze informatie niet altijd paraat en dus is het waardeoordeel niet 100% waterdicht.

WOZ-waarde niet reëel? Maak bezwaar

Het is dan ook belangrijk dat je zelf onderzoekt of de WOZ-waarde reëel is. Je hebt waarschijnlijk wel een redelijk goed beeld van de waarde van je huis én je kunt navragen met welke andere woningen de gemeente die van jou heeft vergeleken. Kom je tot de conclusie dat de WOZ-waarde echt niet klopt? Dan kun je bezwaar maken. Dat kan je vaak veel geld schelen. Op de website van jouw gemeente staat hoe je bezwaar kunt maken. Wacht hier niet te lang mee: binnen zes weken moet jouw bezwaarschrift bij de gemeente op de mat liggen.

Wil je meer weten? Maak direct een afspraak met jouw Freek.

Nieuwste updates

Grat up-to-date blijven?

Jij houdt ons op de hoogte en wij vertellen je of dit van invloed is op je hypotheek.

Als je je hebt aangemeld ontvang je nog een e-mail ter bevestiging.