Ben je starter en kun je met moeite een hypotheek krijgen, omdat je niet zoveel eigen geld hebt om in te leggen? Misschien kunnen je ouders uitkomst bieden.

Lastig voor starters

Het betreden van de huizenmarkt is lastig voor starters. Niet alleen door de hoge huizenprijzen, maar ook door de steeds strenger geworden hypotheekregels. Zo lenen banken tegenwoordig niet meer dan honderd procent van de marktwaarde van een koopwoning. Als je dus zelf niet zoveel eigen geld hebt, is het best lastig om een huis te kopen.

Familiebank

Toch is er een mogelijkheid om dat ene huis te kopen wat je op het oog hebt. Hoe? Door middel van een familiebank, tipt het AD. Ouders kunnen aan hun kind een goedkope hypotheek verstrekken. Zij krijgen rente over het uitgeleende geld. Bijkomend voordeel is dat deze rente onbelast is, terwijl je als lener de rente kan aftrekken.

Regels en voorwaarden

Een familiebank klinkt dus aantrekkelijk, maar er zijn wel een aantal regels en voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om de juiste rente te bepalen, het voordeel te delen, niet al je spaargeld uit te lenen en afspraken goed vast te leggen. En last but not least: je moet het doorgeven aan de Belastingdienst.

Meer weten over hoe je je ouders kan inschakelen als ‘bank’? Vraag het aan Freek!

Wil je meer weten? Maak direct een afspraak met jouw Freek.

Nieuwste updates

Grat up-to-date blijven?

Jij houdt ons op de hoogte en wij vertellen je of dit van invloed is op je hypotheek.

Als je je hebt aangemeld ontvang je nog een e-mail ter bevestiging.