Blog over de risico’s van overbieden van Ton Schäffers, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek in Alphen aan den Rijn

Je kunt er bijna niet meer omheen, overbieden. In heel Nederland staat de huizenmarkt op zijn kop. Op veel huizen wordt er boven de vraagprijs geboden. Is dat nou wel verstandig? En wat voor risico’s zijn er verbonden aan het overbieden? Als hypotheek specialist vertel ik hoe je op een verantwoorde manier een bod uit kunt brengen.

Wat is overbieden?

Overbieden is een hoger bod uitbrengen op een koophuis dan de vastgestelde waarde van de woning. Op dit moment is er een beperkt woningaanbod en een zeer lage rente. Dat zorgt voor een overspannen huizenmarkt. Er wordt vaak overboden. Wat voor risico’s zijn hieraan verbonden?
Overbieden? Hoe financier ik dit?
In 2017 kun je nog 101% van de woningwaarde lenen. Vanaf 2018 verandert dit naar 100%. Als een huis bijvoorbeeld € 250.000,- waard is, kun je in 2018 ook maximaal € 250.000,- lenen. Als je een bod hebt uitgebracht van € 275.000,- moet je € 25.000,- kunnen overbruggen met eigen geld. Veel mensen verkijken zich hierop. Ze doen een te hoog bod zonder vooraf goed ingelicht te zijn.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten zodat je niet de mist in gaat bij het bieden op een huis.

• Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf een maximaal budget bepaalt. Het beste is om je hier vooraf over te laten adviseren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo weet je wat je maximaal kunt lenen en wat de maandlasten zullen worden.

• Ten tweede moet je onthouden dat je het bedrag dat je boven de vraagprijs gaat bieden uit eigen zak moet betalen. Naast het geld dat je boven de vraagprijs biedt, moet je ook rekening houden met bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Ga dus nooit meer bieden dan dat je aan eigen geld beschikbaar hebt.

• Als laatste is het belangrijk dat je niet te veel overbiedt. De huizenmarkt is onderhevig aan schommelingen en golfbewegingen. Als je veel overbiedt en de huizenmarkt verandert, kun je later met een restschuld blijven zitten. Dan is het in de toekomst erg lastig om je huis te verkopen. Daarom is het van belang dat je vooraf bedenkt of je in het aan te kopen huis je hele leven wilt blijven wonen.

Een bod uitbrengen op een huis?

Ga niet te makkelijk om met meer bieden op een woning dan de vraagprijs maar denk er goed over na en laat je adviseren. Kom daarom eens langs bij een Freek. Wij geven een duidelijk advies zodat jij op een verantwoorde manier een bod uit kunt brengen. Uiteindelijk sluit je dan een hypotheek af die aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Freek is te vinden in Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Bodegraven, IJsselstein, Noordwijk, Voorhout en Zaandam. Een afspraak maken kan via de online afspraakmodule.

Wil je meer weten? Maak direct een afspraak met jouw Freek.

Nieuwste updates

Minder hypotheken afgesloten door starters

Het aantal starters dat een hypotheek heeft afgesloten, is flink afgenomen. Het afgelopen kwartaal werden 33.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is ruim 9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Lees meer

Huizenkopers overbieden met gemiddeld € 4.750

Omdat de hypotheekrente nog steeds heel laag is en de concurrentie onder huizenkopers relatief groot, wordt er bij het kopen van een huis vaak overboden, in 2018 gemiddeld met € 4.750. Dat blijkt uit een onderzoek van Knab Bank, die het biedgedrag van 1.500 klanten onderzocht.

Lees meer

Grat up-to-date blijven?

Jij houdt ons op de hoogte en wij vertellen je of dit van invloed is op je hypotheek.

Als je je hebt aangemeld ontvang je nog een e-mail ter bevestiging.