In 2017 worden driekwart van de woningen met winst verkocht. De verkoopsom lag gemiddeld 32 duizend euro boven de oorspronkelijke aankoopsom. Dit blijkt uit cijfers van Calcasa.

Bijna alle woningen zijn nu meer waard dan de aankoopprijs

Bijna alle woningen (96%) zijn op papier in prijs gestegen sinds hun aanschaf en staan daarmee op virtuele winst. De helft hiervan zou bij verkoop minstens 20% meer waard zijn. Dit komt neer op een virtuele winst van gemiddeld 43 duizend euro. Bij een kwart van de woningen is die winst zelfs meer dan 100 duizend euro. Het aantal woningverkopers dat bij verkoop verlies zou lijden, is teruggelopen van 340 duizend in het eerste kwartaal naar 213 duizend in het derde kwartaal van 2017.

Grote verschillen tussen de provincies bij verkoop woning

Woningverkopers in Noord-Holland zijn het beste af: zij maakten gemiddeld 75 duizend euro winst. In Flevoland daarentegen ligt de gemiddelde winst met 14 duizend euro het laagst. Het slechtste aankoopjaar is 2008. Slechts de helft van de woningen die in 2008 zijn gekocht, is in 2017 met winst verkocht. Mensen die in 2008 een woning kochten in Gelderland, zijn het slechtste af: zij lijden een gemiddeld verlies van 13 duizend euro. De gemiddelde virtuele winst is met 89 duizend euro het hoogst in Noord-Holland en het laagst in Limburg met 17 duizend euro.

Verhuisplannen? Freek denkt mee over je hypotheek

Wil je jouw woning verkopen en ga je op zoek naar een ander huis? Dat is nu zeer aantrekkelijk dankzij de hoge overwaarde en de lage hypotheekrente. De adviseurs van Freek Hypotheek adviseren je graag over jouw hypotheek. En we kijken niet alleen naar het bedrag dat je kunt lenen, maar ook naar de kosten voor de woning die je wilt kopen. Neem dus op tijd contact op met de Freek Hypotheek vestiging bij jou in de buurt.

 

Wil je meer weten? Maak direct een afspraak met jouw Freek.

Nieuwste updates

Minder hypotheken afgesloten door starters

Het aantal starters dat een hypotheek heeft afgesloten, is flink afgenomen. Het afgelopen kwartaal werden 33.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is ruim 9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Lees meer

Huizenkopers overbieden met gemiddeld € 4.750

Omdat de hypotheekrente nog steeds heel laag is en de concurrentie onder huizenkopers relatief groot, wordt er bij het kopen van een huis vaak overboden, in 2018 gemiddeld met € 4.750. Dat blijkt uit een onderzoek van Knab Bank, die het biedgedrag van 1.500 klanten onderzocht.

Lees meer

Grat up-to-date blijven?

Jij houdt ons op de hoogte en wij vertellen je of dit van invloed is op je hypotheek.

Als je je hebt aangemeld ontvang je nog een e-mail ter bevestiging.