Ik heb een (studie)schuld

Heb jij tijdens je studie een studieschuld bij DUO opgebouwd, maar wil je nu wel heel graag een huis kopen? Of heb je op een andere manier een schuld opgebouwd? Goed nieuws: het is met een (studie)schuld nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten.

Hoeveel kan ik lenen met een (studie)schuld?

Om daar achter te komen houdt de hypotheekverstrekker rekening met het bedrag dat jij maandelijks aflost en met de rente van jouw schuld. In het geval van een studieschuld wordt ook nog gekeken of jouw lening onder het oude of het nieuwe leenstelsel valt. Val je in het oude stelsel, telt je studieschuld voor 0,75% mee in je maandelijkse lastenweging. In het nieuwe stelsel is dit percentage 0,45%. Op basis hiervan berekent de geldverstrekker hoeveel jij per maand kunt betalen en dus hoeveel jij in totaal mag lenen. Dit kan zomaar tienduizenden euro’s in je totale hypotheekbedrag schelen. Freek helpt je graag bij het berekenen van jouw maximale hypotheek.

Moet ik mijn (studie)schuld melden?

Heb je een schuld tussen de € 500 en € 175.000 met een minimale looptijd van 3 maanden? Dan staat je schuld geregistreerd bij het BKR. Dit betekent dat geldverstrekkers op de hoogte zijn van jouw schuld. Je hoeft je schuld dus niet apart te melden.

Een studieschuld bij DUO staat niet bij het BKR geregistreerd en is bij de geldverstrekker dus niet bekend. Heb je een studieschuld? Dan is het verplicht om dit melden. We raden je daarom aan om hier eerlijk over te zijn, omdat je dan zeker weet dat je een verantwoorde lening aangaat en je straks ook echt elke maand je hypotheek kunt betalen.

Is het slim om mijn (studie)schuld eerst af te lossen?

Studieschuld
Omdat de rentestand van je studieschuld laag is, lijkt het misschien niet aantrekkelijk om deze in een keer af te lossen. Als je een huis wil kopen, kan het toch verstandig zijn. Heb je jouw studieschuld gemeld bij je hypotheekverstrekker? Dan kijken zij namelijk naar het totale bedrag van je studieschuld, ook als je bijvoorbeeld al 90% hebt afgelost. Door het laatste stukje dan in een keer af te lossen, speel je veel hypotheekruimte vrij.

Overige schuld
Je kunt er ook voor kiezen om je schuld af te lossen via een hypotheek. Je verhoogt je bestaande hypotheek dan of sluit een nieuwe hypotheek af. Omdat je hypotheek verhoogt, komt er geld vrij om je bestaande schulden mee af te lossen. Je betaalt hierdoor per maand een lager bedrag, de hypotheekrente is momenteel lager is dan de leenrente.

Wil je graag persoonlijk advies?

Stel je vraag online of maak een afspraak bij ons op kantoor.

Ook interessant

Het einde van het jaar staat voor de deur. Een goed moment om je hypotheekzaken eens onder de loep te nemen. Je spaargeld op de bank levert nauwelijks rente op. Heb je een flink spaarpotje achter de hand? Dan is extra aflossen misschien iets voor jou. Freek zet voordelen en nadelen voor je op een […]

Als je de AOW leeftijd hebt bereikt en je huis meer waard is dan je hypotheek, kun je hier geld voor ontvangen. Lees hier hoe.

Advies van Freek Alphen over voorbehoud van financiering en je hypotheek

Sommige kopers kiezen ervoor een bod te doen zonder voorbehoud van financiering en voorbehoud van de bouwkundige keuring. Is dat verstandig? Je leest het in deze blog van Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn.

Aanvullende dekkingen inboedelverzekering

Bovenop je inboedelverzekering kun je aanvullende dekkingen verzekeren. Freek Hypotheek vertelt je hier graag meer over.

Het voordeel van een verbouwing is dat je de woning helemaal naar jouw wens kan inrichten. Alleen het betekent ook extra kosten. Hoe financier je dit?

Extra oplossen op je hypotheek is positief voor je maandlasten, maar er zit ook een nadeel aan: je kan een boeterente krijgen van de bank. Toch kan dit voordeliger zijn om maar te accepteren!