Je hypotheek na een scheiding

Een hypotheek roept bij een echtscheiding vaak veel vragen op. Als jullie uit elkaar gaan en jullie samen een eigen woning hebben, dan komt daar heel wat bij kijken. Zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak. Wilt één van jullie in de woning blijven wonen of gaat deze in de verkoop?

Als één van jullie in de woning wilt blijven wonen, dan betekent dat dat je het andere deel van de woning moeten kopen van je ex-partner. Jullie zijn immers allebei (voor de helft) eigenaar van de woning.

Hypotheeknormen

In de meeste gevallen zijn de hypotheeknormen anders dan toen jullie de hypotheek afsloten. Sinds 1 januari 2013 zijn de hypotheeknormen flink aangepast. Zo mag je sindsdien nog maar de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij hebben. Ook moet een nieuwe hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair worden afgelost om je recht op hypotheekrenteaftrek te houden. Dit geldt ook wanneer je door het beëindigen van je relatie het deel van de woning van je ex-partner koopt.

De beoordeling of het mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, en daarmee het andere deel van de woning over te kopen, is vaak gunstiger dan bij het kopen van een nieuwe woning. Het is daarom verstandig om een hypotheekadviseur de berekening te laten maken en de mogelijkheden te laten onderzoeken.

Hypotheekrenteaftrek

De nieuwe eigendomsverhouding is niet zomaar geregeld en kan enige tijd in beslag nemen. In de eerste 24 maanden nadat een van jullie de echtelijke woning heeft verlaten, geldt daarom de “scheidingsregeling”. Deze geeft beide partijen tijd om de financiële zaken te regelen. In deze tijd is de hypotheekrente nog in zijn geheel aftrekbaar. Hoe deze regeling precies op jullie van toepassing is, is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie.

Huis verkopen

Jullie kunnen er ook voor kiezen om de woning te verkopen. Als er sprake is van overwaarde na verkoop van de woning, wordt dit bedrag normaliter 50/50 verdeeld, mits anders is vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden en/of samenlevingsovereenkomst. Ben je gehuwd na 31 december 2017 (in beperkte gemeenschap van goederen) en hebben jullie niet allebei even veel ingebracht in de woning? Dan gelden hiervoor aangepaste regels.

Verkopen jullie de woning met een restschuld? Dan zullen jullie deze schuld ook naar rato moet verdelen.

Geplaatst

  • Freek Hypotheek
  • 15 mei 2018

Situatie

  • Scheiden

Wil je weten wat voor invloed een scheiding
heeft op jullie hypotheek?

Freek adviseert je graag! Stel je vraag online of maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Eerste hulp bij scheiden of relatiebeëindiging: wat gebeurt er met je hypotheek?

Als je een huis koopt, denk je misschien niet na over wat er met je huis of hypotheek gebeurt in geval van scheiden of relatiebreuk. Op zich is dat logisch – je koopt tenslotte samen een woning met de intentie om daar lang en gelukkig te blijven wonen. Het kan echter geen kwaad om vooraf de gevolgen van een relatiebreuk in kaart te brengen.

Wat gebeurt er met je hypotheek bij scheiden?

Scheiden is al vervelend genoeg, maar als je met je ex-partner een huis hebt, dan moet je het een en ander regelen. Freek zet het op een rijtje.

Wat betekent een scheiding voor jouw hypotheek?

Een hypotheek roept bij een scheiding vaak veel vragen op. Als jullie uit elkaar gaan en jullie hebben een eigen huis dan komt daar heel wat bij kijken, zowel op juridisch, financieel en fiscaal vlak.